New content item

Een avontuur door België & Frankrijk!


Geniet van honderd jaar legendarische geletruigeschiedenis

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk wordt ronduit bijzonder, met tal van mijlpalen die de gepassioneerde fans kunnen vieren. Centraal in het evenement staat de honderdste verjaardag van de gele trui, het meest begeerde kledingstuk voor elke aspirant-kampioen. Doorheen een eeuw van wielerwedstrijden werd deze ‘gouden fleece’ gedragen door enkele van de grootste renners aller tijden.

De andere verjaardag heeft betrekking op een wielerheld die de gele trui meer dan alle andere renners mocht dragen: Eddy Merckx. We vieren dit jaar namelijk de vijftigste verjaardag van zijn eerste tourzege (1969). Daarna reeg hij de overwinningen aan elkaar en won hij de gele trui maar liefst 111 keer in de loop van zijn legendarische carrière. Tot op de dag van vandaag weet het voorbeeld van Merckx de jonge generaties te inspireren om zichzelf – en elkaar – tot het uiterste te drijven voor glorie en faam.

Last but not least is Continental trots voor het eerst te mogen aantreden als een van de vijf hoofdpartners van de Tour, naast LCL, E.Leclerc, Krys en Skoda.

“We zijn verheugd een centrale rol te mogen spelen in de belangrijkste wielerwedstrijd van 2019,” aldus Christian Kötz, Hoofd van de bandenafdeling bij Continental. “Op het podium van de Ronde van Frankrijk staan, sluit perfect aan bij onze kernwaarde “passie om te winnen”. We kijken er dan ook erg naar uit om bij te dragen tot de wedstrijd met ons brede gamma ultraperformante banden.”

Als een van de hoofdsponsors van het evenement zal Continental de hele Tour lang een aanzienlijke zichtbaarheid genieten. Zo zal het Continental-logo met steigerend paard te zien zijn op de finishlijn van elke rit en zal een vertegenwoordiger van Continental de trofee mogen overhandigen aan de winnaar op het podium.

“De vreugde van een ritzege is een dagelijkse ervaring bij de Ronde van Frankrijk. Of hij nu de zoveelste ritzege aan zijn palmares toevoegt of de enige zege in zijn carrière behaalt, elke renner die zijn armen in de lucht mag steken bij de finish beleeft ongetwijfeld een van de hoogtepunten van zijn leven. Continental associeert zijn imago met deze sensaties, die ook gekoppeld zijn aan de notie ‘prestaties’, die tot op het hoogste niveau van het bandenmerk wordt verdedigd. Tourwinnaars van Brussel over Saint-Etienne, de Tourmalet of Nîmes tot Parijs, zullen zichzelf herkennen in het streven naar uitmuntendheid dat Continental onderscheidt.”

Christian Prudhomme, Directeur, Tour de France

Ronde van Frankrijk 2019 – 6-28 juli

 

De route

Met een totale afstand van 3.460 kilometer vormt de 106e editie van de Ronde van Frankrijk een slopende uitdaging: met de Col du Tourmalet, Tignes en Val Thorens telt ze drie bergfinishes op hoogten van meer dan 2.000 meter. Een dergelijk programma is ongeëvenaard in de geschiedenis van de Grote Ronde en zal de renners tot het uiterste van hun mentale en fysieke uithoudingsvermogen drijven.

 

De teams

De officiële voorstelling van de 176 renners die de 22 teams voor de Ronde van Frankrijk 2019 zullen vertegenwoordigen, vindt op donderdag 4 juli plaats op de befaamde Grote Markt van Brussel. Dit jaar rijden zes World Tour-teams (Ineos, FDJ, Movistar, Bahrain-Merida, Katusha-Alpecin en Sunweb) op de hoogwaardige Competition Pro LTD-banden van Continental, die speciaal werden ontworpen en met de hand worden gemaakt in Korbach (Duitsland).

 

De ritten

De Tour telt 21 ritten – zeven vlakke ritten, vijf heuvelachtige ritten en zeven bergritten – en slechts twee dagen rust voor de vermoeide renners. Het startschot wordt in Brussel gegeven – nog maar de tweede keer sinds 1958. Zo brengt de Tour niet alleen hulde aan de Belg Eddy Merckx maar ook aan de specialiteit van ons land: sprinten. Nadat ze de drie Belgische gewesten (Brussel, Vlaanderen en Wallonië) heeft aangedaan trekt de Ronde door 37 Franse departementen.

Hoogtepunten van de Ronde van Frankrijk

 

 • Nieuwigheden

  Drie van de ritten brengen de renners op plaatsen die voor het eerst worden aangedaan in de nochtans lange geschiedenis van de Tour. Binche voor de start van rit 3, Saint-Die-des-Vosges voor de start van rit 5, en Pont du Gard voor de start van rit 17. In Foix wordt de vijftiende rit beslecht op de 1.205 meter hoge top van de Prat d’Albis.

 • Tijdritten

  Een innovatie overgenomen van editie 2018 zijn de twee tijdritten die in de Tour worden geïntegreerd. De eerste is gepland voor de tweede dag en is een ploegentijdrit van het Koninklijk Paleis te Brussel naar het Atomium, goed voor een afstand van 27 kilometer. De tweede is een individuele tijdrit in de dertiende rit in Pau, eveneens goed voor 27 kilometer.

 • Tourmalet

  Statistisch gezien werd deze top in de Pyreneeën het vaakst beklommen in de annalen van de Tour: maar liefst 82 keer. Toch is het nog maar de derde keer dat de Tourmalet als finish fungeert. Dat was eerder het geval in 1974 (gewonnen door Jean-Pierre Danguillaume) en in 2010 (gewonnen door Andy Schleck).

 • Iseran

  Het is al twaalf jaar geleden dat de Col de I’Iseran nog werd beklommen. Daar komt nu echter verandering in want dit jaar wordt hij het hoogste punt van de Ronde van Frankrijk. Hij heeft een formidabele hoogte van 2.770 meter en wordt voor de achtste keer beklommen sinds het begin van de registraties.

Betekenis van de verschillende truien

De gele trui

De leider in het algemene klassement – met andere woorden de rijder die de totale afstand in de kortste tijd heeft afgelegd – draagt de gele trui.

 

De bergtrui

Klimspecialisten genieten een bijzondere erkenning in de Tour en gebruiken een afzonderlijk classificatiesysteem voor de punten die bij elke bergpas worden toegekend. Hoe moeilijker de berg (opgesplitst in vijf moeilijkheidsgraden), hoe hoger de score. De rijder die op een gegeven moment de meeste punten heeft in het bergklassement, draagt de witte trui met rode bollen.

 

De groene trui

Als eerbetoon aan de snelste mannen, rijdt de beste sprinter in de groene trui. Om die reden worden er twee scores bijgehouden en worden er per rit punten toegekend: na ongeveer twee derden van de wedstrijd en aan de finish.

 

De witte trui

De beste jonge rijder (maximaal 26 jaar oud) in het algemene klassement wordt eveneens elke dag in de kijker gezet want hij draagt de witte trui.


New content item

Meermaals bekroonde PremiumContact 6™-banden gebruikt door officiële voertuigen

Drivers of the official vehicles of the Tour will be travelling with the PremiumContact™ 6 tires fitted to their wheels.


De bestuurders van de officiële Tourwagens genieten een onovertroffen vertrouwen en veiligheidsniveau dankzij de PremiumContact™ 6-banden. Deze banden stellen het gespecialiseerde personeel – van artsen tot tijdopnemers en van scheidsrechters tot commissarissen – in staat om zich ten volle te concentreren op hun taak: de best mogelijke Ronde afleveren voor de compromisloze concurrenten en het uitbundige publiek. En wat de banden betreft, is de Ronde van Frankrijk ontegensprekelijk een toonbeeld van Frans-Duitse samenwerking want de PremiumContact™ 6-banden worden vervaardigd in de Continental-fabriek van Sarreguemines (Frankrijk), die Gallische flair en Teutoonse precisie verenigt.

Start

Oscar Pereiro getuigt

Tourwinnaar Oscar Pereiro won de Ronde van Frankrijk in 2006. Toen al en nu nog steeds vertrouwt hij op Continental banden om vaste baan te houden. Een woordje uitleg...

Lees ook

Continental ondersteunt de Junior Cadetten

New content item

Elk jaar tijdens de Ronde van Frankrijk, wordt de volgende generatie van wielertalenten uitgenodigd om voor het peloton te rijden als officiële ‘Cadets Juniors du Tour’.

Meer lezen