Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Tour de France

Tour de France

Houd het veilig door uw fietsbanden te onderhouden

Misschien droomt u ervan om zelf deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk? Of misschien beperkt uw fietservaring zich tot een ritje naar de bakker? Wat er ook van zij, fietsen staat bekend als een gezonde activiteit en een betrouwbaar transportmiddel.

 

Om het maximum uit uw ritten te halen, doet u er goed aan de toestand van de banden, velgen en remmen regelmatig te controleren. Ze hebben af en toe wat extra zorg nodig om hun optimale prestaties te behouden. Niemand wil immers te midden van een fietstocht merken dat er een ernstig probleem is met de fiets. Wanneer problemen niet tijdig worden opgelost, kunnen ze niet alleen uw rit vroegtijdig beëindigen maar ook uw veiligheid in het gedrang brengen.

Om dat risico tot het minimum te beperken, willen we u graag een doeltreffende strategie aanreiken, waarbij preventie de beste remedie is. Hier vindt u enkele eenvoudige suggesties om de banden van uw fiets te onderhouden en uzelf de nodige gemoedsrust te geven op basis van onze doorgedreven ervaring met de ontwikkeling en productie van fietsbanden.


New content item

Controleer uw bandenspanning

Controleer de bandenspanning door op de band te duwen. Volg bij wijze van vuistregel steeds de spanningsaanbevelingen van de fabrikant, die op de zijwand van de band vermeld staan en pas ze aan volgens uw persoonlijke voorkeur.

Een lagere spanning zal niet noodzakelijk uw rijplezier schaden, maar als ze te laag is, kunnen het weggedrag en de stabiliteit eronder lijden. In extreme gevallen kunnen band en velg schade oplopen, kan de band sneller verslijten of kan de band lek gaan. Als de spanning te hoog is, voelt u elke hobbel en oneffenheid in het wegdek. Dat gaat ten koste van uw comfort, zeker tijdens lange ritten. 

Een goede reden om de spanning regelmatig te controleren is dat de binnenband na verloop van tijd langzaam maar zeker aan spanning verliest. Als er op enkele dagen tijd veel spanning verdwenen is, wijst dit op een lekke binnenband. Dat probleem moet u uiteraard eerst opsporen en oplossen alvorens u opnieuw met de fiets rijdt.

New content item

Controleer het loopvlak van de band

Onderzoek het loopvlak van uw fietsband op slijtage. Controleer of u inkepingen of sneetjes vindt en of er niets scherps tussen het loopvlak zit dat tot een lekke band zou kunnen leiden. Zand, grind of steentjes die vastzitten in het loopvlak, laten zich gemakkelijk verwijderen. 

Controleer ook de zijwanden van de fietsband op scheuren of bulten. Een scheur kan na verloop van tijd zo groot worden dat de binnenband een bult naar buiten toe vormt en de integriteit van de band in het gedrang brengt. In dat geval dient u de band te vervangen. 

Belangrijk om weten is dat de achterband doorgaans sneller verslijt dan de voorband, aangezien hij het grootste deel van het gewicht van de fietser draagt. Als u een vlakke plek of canvas in het midden van het loopvlak ziet, is het hoog tijd om de band te vervangen.

New content item

Controleer de remmen

Doeltreffend kunnen remmen met uw fiets is cruciaal voor uw veiligheid. Ervan uitgaande dat u velgremmen en geen hydraulische remmen hebt, bestaat de eerste test erin om te controleren of de remblokken niet tegen de velg schuren. Trek vervolgens elke remgreep aan om na te gaan of het remblok wel tegelijk tegen de velg komt tijdens het remmen en niet tegen de band. Anders dient u de remzadels opnieuw te centreren. 

Ook belangrijk is de hoogte van het remblok. Die kan na verloop van tijd veranderen doordat het remblok verslijt en de remarm zich verder moet verplaatsen om de velg te raken. In bepaalde gevallen kan het blok foutief worden uitgelijnd met het remoppervlak van de velg, waardoor een lip tegen de zijwand schuurt en er na verloop van tijd een snee in maakt. 

Tot slot levert u voldoende druk op de remgrepen zodat de wielen volledig tot stilstand komen. De remgrepen mogen niet in contact komen met het stuur. Als de respons te slap aanvoelt, dient u de kabels onmiddellijk bij te regelen.


New content item

Controleer de velgen

Uw banden moeten correct gemonteerd zijn op de velg van het wiel. Inspecteer de velg en besteed in het bijzonder aandacht aan de hiel, waar de band op de velg zit. De hiel van de band moet er over de hele band hetzelfde uitzien. Als dat niet het geval is, dient u de band af te laten en opnieuw te plaatsen. 

Geef de wielen nog een draai en controleer dit keer of ze mooi recht lopen. Als u een afwijking ziet tijdens het draaien, kan het zijn dat er een spaak los zit of gebroken is of dat de wielmoeren moeten worden aangehaald. Als u een vreemd, knarsend geluid hoort of als de beweging ruw aanvoelt, moet u de lagers mogelijk laten onderhouden of vervangen.