Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

stage_image

Media

Duurzaam. Lichtgewicht. Efficiënt. Wereldpremière van Continental's bandenconcept Conti GreenConcept op IAA

06/09/2021
Continental_PP_Conti_GreenConcept

De conceptstudie maakt gebruik van zowel huidige als opkomende technologische benaderingen voor de engineering van duurzame banden voor personenauto's. 

  • Gebruik van voornamelijk traceerbare, hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen
  • Innovatief lichtgewicht ontwerp met hernieuwbare profielstrip voor nog meer hulpbronnenbehoud en energie-efficiëntie
  • Speciaal ontworpen voor de met sensoren uitgeruste, slimme voertuigen van morgen met milieuvriendelijke aandrijving
  • Conceptstudie onderstreept Continental's engagement om volledig over te schakelen op bandenproductie met grondstoffen uit duurzame bronnen

Hannover/München, Duitsland, 6 september 2021. Continental onthult dit jaar op de IAA MOBILITY haar innovatieve Conti GreenConcept-bandenconcept. Deze conceptuele studie van de premium bandenfabrikant maakt gebruik van zowel huidige als opkomende technologische benaderingen voor de ontwikkeling van duurzame banden voor personenauto's, als nog een voorbeeld van Continental's brede activiteiten in het streven naar duurzaamheid. Het doel van Continental's integratieve en duurzame concept: het minimaliseren van het verbruik van hulpbronnen in elke schakel van de waardeketen van de band. Als dusdanig werd alles bestudeerd, van de bevoorrading en aankoop van grondstoffen tot de verschillende productiefasen en zelfs tot manieren om de levensduur van de band te verlengen. De ontwikkelingsingenieurs en materiaalexperts van Continental hebben de handen uit de mouwen gestoken en nieuwe oplossingen gevonden voor elk van deze drie uitdagingen. Het resultaat: een band die bestaat uit een bijzonder hoog percentage traceerbare, hernieuwbare en gerecycleerde materialen, een innovatief, lichtgewicht ontwerp heeft dat waardevolle hulpbronnen spaart, en een langere levensduur heeft dankzij een hernieuwbaar loopvlak.


"Conti GreenConcept onderstreept ons streven om tegen het jaar 2030 de meest vooruitstrevende bandenproducent te zijn in termen van milieu- en sociale verantwoordelijkheid, en deze ambitie geldt voor elke schakel in de waardeketen", aldus David O'Donnell, verantwoordelijk voor Continental's wereldwijde activiteiten op het gebied van originele bandenuitrusting: "Zoals we het nu zien, zijn duurzame grondstoffen, lichtgewicht ontwerp en loopvlakvernieuwing de belangrijkste ingrediënten om toekomstige generaties banden duurzamer te maken. Onze conceptstudie is een voorbeeld van de voortdurende inspanningen van Continental om haar wereldwijde bandenproductie volledig om te schakelen op duurzame materialen."

Continental_PP_Conti_GreenConcept_Close_

Of all raw materials used in the making of Conti GreenConcept, more than half are either from renewable sources or recycled.

Meer dan 50% duurzame grondstoffen gebruikt  

Van alle grondstoffen die bij de productie van Conti GreenConcept worden gebruikt, is meer dan de helft afkomstig uit hernieuwbare bronnen of gerecycleerd. Voor al haar bandenproductiefabrieken streeft Continental naar een volledige overschakeling op duurzame grondstoffen tegen uiterlijk het jaar 2050. De premium bandenfabrikant definieert als "duurzaam" alle materialen die afkomstig zijn van gesloten kringlopen, geen schadelijke effecten hebben op mens of milieu, en die op verantwoorde wijze zijn ingekocht en klimaatneutraal zijn voor hun gehele toeleveringsketen.


Conti GreenConcept bestaat ook voor 35% uit hernieuwbare grondstoffen. Onder de gebruikte biomaterialen bevinden zich natuurrubber uit paardenbloemen, silicaat uit rijstkaf en plantaardige oliën en harsen, wat allemaal leidt tot een aanzienlijke vermindering van materialen op basis van ruwe olie. Naast natuurrubber maken de bandenfabrieken van Continental wereldwijd al op grote schaal gebruik van diverse andere materialen, zoals gerecycleerd rubber of plantaardige oliën. Voor Continental is het al lang een topprioriteit om niet alleen duurzame materialen te gebruiken bij de productie van haar banden, maar ook om de teelt en verwerking van dergelijke materialen te bevorderen. Samen met partners in zijn vestiging in Anklam, Duitsland, voert Continental bijvoorbeeld intensief onderzoek naar het gebruik van de Russische paardenbloem. Het doel is om natuurrubber te kunnen telen in de onmiddellijke nabijheid van de bandenfabrieken van het bedrijf om zowel de koolstofemissies van het langeafstandstransport te verlagen als waardevolle hulpbronnen te behouden.

Invoering van de "ContiRe. Tex"-technologie: polyester uit gerecycleerde PET-flessen  

Conti GreenConcept bestaat ook voor 17% uit gerecycleerde materialen, namelijk herwonnen staal en teruggewonnen carbon black, plus - voor het eerst in de sector - polyester van gerecycleerde plastic flessen voor het karkas van de band. Continental plant de geleidelijke uitrol van haar ContiRe. Tex technologie vanaf 2022, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de productie van banden met polyestergaren van gerecycleerde PET-flessen. Het recyclageproces verloopt zonder de gebruikelijke tussenstappen van chemische verwerking, en het resulterende polyestergaren wordt vervolgens functioneel geschikt gemaakt om de hoge mechanische krachten te weerstaan waaraan banden worden blootgesteld. Als onderdeel van het zogenaamde upcyclingproces krijgen gebruikte PET-flessen een nieuw leven als hoogwaardig polyester materiaal.


Conventionele banden voor personenauto's bestaan elk uit ongeveer 400 gram polyestergaren. Bij de productie van een set van vier banden kunnen in totaal meer dan 60 gerecycleerde PET-flessen (polyethyleentereftalaat) worden hergebruikt. Het gebruik van gerecycleerd polyester markeert een volgende belangrijke stap van Continental op weg naar circulaire productie voor al haar bandenproducten.


Een ander onderdeel van de Conti GreenConcept duurzaamheidsvergelijking is de speciale mix van materialen die mogelijk wordt gemaakt door COKOON - een technologie voor de milieuvriendelijke binding van textielversterkingen met rubbercompounds, zoals ontwikkeld door Continental in samenwerking met Kordsa. In de geest van een open samenwerking stellen de twee partners deze technologie sinds 2019 gratis ter beschikking van alle spelers in de bandenindustrie.

Slim voertuigconcept op basis van zuinig lichtgewicht ontwerp

Naast het hoge percentage hernieuwbare en gerecycleerde materialen, legt Conti GreenConcept de lat ook hoger als het gaat om innovatieve lichtgewichttechnologie. De band weegt slechts 7,5 kilo en is daarmee tot 40% lichter dan conventionele banden. Deze gewichtsbesparing is mogelijk gemaakt door een geoptimaliseerd loopvlakprofiel, een speciale zijwand en een nieuw karkasontwerp met een voor het gewicht geoptimaliseerde kern. Al met al leiden de gemaakte ontwerpkeuzes tot een aanzienlijk lager grondstoffenverbruik en duurzamer rijden.
Dankzij het lichtgewicht ontwerp is de Conti GreenConcept bijzonder geschikt voor gebruik in de volgende generatie slimme voertuigen die zijn uitgerust met sensoren en zuinige aandrijvingen. Door hun omgeving te voorspellen, geven de sensoren in dergelijke voertuigen de bestuurders de input die ze nodig hebben om anticiperend te rijden, wat het op zijn beurt mogelijk maakt om steeds lichtere en grondstofvriendelijkere banden te gebruiken.

Nog lagere rolweerstand dankzij materiaaloptimalisatie

Het speciaal ontworpen profiel van Conti GreenConcept biedt een grotere veiligheidsmarge dan conventionele banden met dezelfde profieldiepte. Ook de in het loopvlak gebruikte materialen zijn geoptimaliseerd, waardoor het gewicht van de band verder lager is en de rolweerstand wordt verminderd. Uit interne metingen blijkt dat de rolweerstand van de Conti GreenConcept ongeveer 25% lager is dan klasse "A" - de best mogelijke classificatie - volgens het Europese bandenlabel. Een lage rolweerstand betekent een lager energieverbruik, wat leidt tot een meetbare verbetering van de milieu-effecten.


In het geval van voertuigen met verbrandingsmotor betekent dit een hogere kilometrage en lagere koolstofemissies; voor elektrische voertuigen resulteert dit in een grotere actieradius. Uit berekeningen van Continental - die door toonaangevende autofabrikanten zijn gevalideerd - blijkt dat een vermindering van de rolweerstand met 25% kan leiden tot een tot 6% grotere actieradius voor elektrische voertuigen.

Continental_PP_David_O_Donnell Kopie

David O’Donnell, Head of Continental's tire original equipment business with the innovative Conti GreenConcept.

Speciale loopvlakstrook die meerdere malen kan worden vernieuwd

Het natuurrubber dat gebruikt wordt voor het Conti GreenConcept loopvlakmengsel is 100% Taraxagum natuurrubber. Als bijzondere eigenschap kan het bandenconcept meerdere malen van een nieuw loopvlak worden voorzien, met een minimale investering in zowel tijd als materiaal. De groen gekleurde basislijn van het loopvlak markeert de overgang van loopvlak naar karkas. Onbeschadigde karkassen kunnen meerdere malen worden hergebruikt. Op die manier kunnen de waardevolle grondstoffen die erin zijn verwerkt, opnieuw worden gebruikt. Als een loopvlak bijvoorbeeld drie keer wordt vernieuwd, halveert dit de hoeveelheid materiaal die voor een karkas wordt gebruikt, gezien in termen van het totale aantal kilometers. "Conti GreenConcept levert maximale prestaties op het gebied van zowel flexibiliteit als duurzaamheid, waardoor moderne mobiliteit echt de straat op kan", aldus O'Donnell.

Bovendien maakt een Continental-sensor van de nieuwste generatie in de band voorspellend rijden mogelijk door de temperatuur, druk en profieldiepte continu te bewaken. Dit geeft bestuurders extra informatie zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken, wat bijdraagt tot milieuvriendelijk rijden.

Continental_PP_EcoContact 6_VW_ID._LIFE Kopie

Continental’s concept tire based on a EcoContact 6 tire for Volkswagens ID. LIFE concept car.


Continental levert ook duurzame banden voor Volkswagen's ID. LIFE conceptauto

Naast de GreenConcept-band die Continental op haar eigen stand op de IAA MOBILITY 2021 tentoonstelt, staat op de ID. LIFE van Volkswagen nog een ander Continental-concept. De milieuvriendelijke bandentechnologieën die bij de productie van de band voor Volkswagen werden gebruikt, zijn klaar om in de nabije toekomst in serieproductie te worden genomen. De conceptband is ontwikkeld op basis van Continental's standaard EcoContact 6-band en scoort met een zeer lage rolweerstand (EU-label "A"), wat leidt tot een grotere actieradius voor de ID. LIFE. Dankzij het doelgerichte gebruik van hernieuwbare en de materialen, die 37% van de totale materialen uitmaken, levert de conceptband een belangrijke bijdrage aan het behoud van hulpbronnen in de hele waardeketen. De verantwoordelijke bevoorrading van grondstoffen helpt om de milieu-impact en mogelijke schendingen van de mensenrechten te minimaliseren.

De zijwanden van EcoContact 6-banden dragen de slogan "Responsibly Sourced Rubber" als een manier om Continental's uitgebreide inspanningen te benadrukken om de transparante en traceerbare bevoorrading van natuurlijk rubber te verzekeren. Andere hernieuwbare grondstoffen die worden gebruikt zijn silica uit rijstkorrelschillen, plantaardige olie en plantaardige harsen. Gerecycleerd rubber en het milieuvriendelijke COKOON bindingssysteem voor textielversterking, dat onlangs werd gelanceerd voor de serieproductie van Continental, maken ook deel uit van het plaatje.

Conti GreenConcept en de conceptband die aan Volkswagen werd geleverd voor zijn ID. LIFE conceptcar onderstrepen het ambitieuze doel van Continental om tegen 2030 de meest vooruitstrevende bandenproducent te zijn op het vlak van ecologische en sociale verantwoordelijkheid. Als eerste stap in deze richting ligt de nul-emissie-mobiliteitsactiviteit van het bedrijf op schema om vanaf 2022 volledig koolstofneutraal te zijn. Dit is een belangrijke mijlpaal op de weg naar volledige koolstofneutraliteit en zal ook de klanten van Continental helpen om hun eigen doelstellingen voor het koolstofarm maken van hun wagenpark te bereiken. Tegen uiterlijk 2050 wil Continental haar bandenproducten fabriceren met 100% duurzaam geproduceerde materialen, en zo volledige klimaatneutraliteit bereiken in al haar toeleveringsketens.  

Contact
Patricia Esparza Alonso

PR & Product Manager

Hermeslaan 1B
1831 Diegem