Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

stage_image1_lg

Bedrijf

Banden voor de toekomst

Go Green: “Wij ontwikkelen duurzaamheid”

Resourcebehoud en brandstofbesparing zijn hoofddoelen bij de ontwikkeling van een band

Bij bandenfabrikant Continental wordt duurzaamheid vandaag hoog in het vaandel geschreven. Experts in een brede waaier van vakgebieden werken nauw samen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling, testwerk en productie om de band van de toekomst nog energie-efficiënter en milieuvriendelijker te maken over de hele levenscyclus - van productie over gebruik tot recyclage. Tegelijk nemen ze elke bandencomponent onder de loep om te onderzoeken of ze het kunnen vervangen door ecologisch meer verantwoorde materialen. De focus op duurzaamheid heeft ook betrekking op de productieprocessen binnen Continental. Zo werd een innovatieve procedure ingevoerd waarbij afgedankt rubber opnieuw in de productiecyclus wordt geïntroduceerd, zodat het rubber van versleten vrachtwagenbanden kan worden herbruikt bij het verzolen.

Sponsoring

Banden voor hybride en elektrische auto's helpen de CO2-uitstoot drukken

Het recentste product dat het Continental-gamma vervoegde, is een speciale band voor hybride voertuigen die 30% minder rolweerstand teweegbrengt dan een standaardband. Zo hoeven hybride auto's minder gebruik te maken van hun verbrandingsmotor en kunnen ze vaker en langer in elektrische modus rijden. De bandenontwikkelaars van Continental hebben geen compromissen moeten sluiten inzake veiligheidseigenschappen om deze sterk verlaagde rolweerstand te bewerkstelligen, getuige de A-score op het Europese bandenlabel die de band kreeg toebedeeld voor zowel de rolweerstand als de remweg op nat wegdek.

sponsoring_02-Image

Rubber van paardenbloemen en de “plantage naast de bandenfabriek”

Een project dat als concrete toepassing van Continental’s duurzaamheidsbeleid heel wat aandacht kreeg, is dat van de "paardenbloemband", die werd ontwikkeld in samenwerking met het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie, IME. Het doel bestaat erin natuurlijk latex onttrokken aan de wortels van paardenbloemen te gebruiken als commercieel verantwoord vervangmiddel voor natuurlijk rubber gewonnen uit regenwoudplantages. De paardenbloemen kunnen zelfs gekweekt worden op land dat ongeschikt is voor voedingsgewassen, zodat het creëren van “plantages naast de bandenfabrieken" in Centraal-Europa zowel ecologisch als economisch zinvol is. De korte transportafstand vertaalt zich in een veel lagere CO2-uitstoot, terwijl de monocultuur van rubberbomen in regenwoudgebieden kan worden teruggedrongen en de bandenfabrikant zich in zekere mate kan wapenen tegen de sterk schommelende prijzen op de wereldrubbermarkt. In de wetenschap dat 10 tot 30% van het rubber in een autoband afkomstig is van de rubberboom (Hevea brasiliensis), spraken de voordelen al snel voor zich.


sponsoring_03-Image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven. Klik hier voor meer informatie of om uw cookie-instellingen te wijzigen.