Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Rijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw

Tips om in de winter te rijden

Snelle feiten: Hoe te rijden in besneeuwd weer

 • Bestuur uw voertuig langzaam en soepel, inclusief remmen, sturen, accelereren en schakelen. 
 • Versnel het voertuig voorzichtig met een laag toerental en schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling
 • Behoud een grotere remafstand tussen uw auto en het voertuig voor u 
 • Als de auto begint te slippen, probeer dan niet in paniek te raken. Stuur voorzichtig in. Haal uw handen niet van het stuur en duw niet hard op de remmen. 
 • Zet uw koplampen aan. Als het zicht onder de 100 meter daalt, doe dan uw mistlampen aan. Maar vergeet niet deze uit te schakelen wanneer het zicht verbetert. 
driving_in_snow_picture

Winteromstandigheden kunnen voor automobilisten een grote uitdaging zijn. Vriestemperaturen, slecht zicht en gladde wegen veroorzaken een hoog risico op het verlies van controle over uw voertuig en een ongeval.

Daarom is het bij sneeuwweer van essentieel belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor uzelf en uw voertuig. Ook dient u uw rijstijl aan te passen om moeilijke situaties te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips om veilig in de sneeuw te rijden.


Laat winterbanden monteren.

Om te beginnen, uw banden. Controleer regelmatig het loopvlak op slijtage en vervang ze indien nodig. In de meeste landen is de wettelijke grenswaarde voor de loopvlakdiepte van banden 1,6 mm. Houd er wel rekening mee dat de profieldiepte, het loopvlakontwerp en de rubbersamenstelling van het loopvlak van uw banden een invloed hebben op veilig rijden in natte en winterse weersomstandigheden. Op natte of met sneeuw bedekte wegen zullen remprestaties aanzienlijk afnemen als er sprake is van lagere profieldieptes. Op natte wegen is er een bijkomstig verhoogd risico op aquaplaning bij vervagende profieldieptes. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw banden te controleren, uw snelheid te verlagen op natte en met sneeuw bedekte wegen en tijdig uw banden te laten vervangen.

Het controleren van de juiste bandenspanning verbetert ook de besturing en de brandstofefficiëntie van uw wagen.

U moet ook rekening houden met het monteren van winterbanden of vierseizoenenbanden op uw voertuig. Ze hebben een speciaal loopvlakpatroon voor een betere tractie op sneeuw en ijs, en ze maken gebruik van een unieke rubbersamenstelling die flexibel blijft in koude, natte weersomstandigheden. Banden die aan de zijkant gecertificeerd zijn met een berg/sneeuwvloksymbool zijn degene die u nodig heeft.


Voordat u rijdt

 • Bestudeer uw route en voorzie voldoende tijd om uw bestemming te bereiken voordat u gaat rijden. Check lokale weerberichten en verkeersupdates om voorbereid te zijn op mogelijke verstoringen. Plan uw route langs grote wegen omdat het veel waarschijnlijker is dat ze zijn vrijgemaakt van sneeuw en zijn gestrooid.
 • Verwijder alle sneeuw van uw autoruiten, spiegels, lichten en dak voordat u vertrekt; rijden met sneeuw op uw wagen is gevaarlijk en een mogelijke wetsovertreding. Er kan bijvoorbeeld pakken sneeuw van uw voertuig vallen en het zicht van andere bestuurders belemmeren.
 • Vul het reservoir van de voorruitsproeier met een sterk antivriesmiddel zodat het niet bevriest op het glas. De binnenkant van de voorruit moet ook worden ontwasemd. Het is illegaal om te rijden zonder volledige zichtbaarheid door alle ramen van uw wagen.
 • U wilt een volle brandstoftank hebben, dus rijd eerst langs het dichtstbijzijnde tankstation.
 • Houd een fatsoenlijke zonnebril bij de hand, die de schittering van de lage winterzon op de sneeuw kan verminderen. Zorg er ook voor dat uw mobiele telefoon volledig is opgeladen en u het nummer van een pechdienst heeft zodat u onmiddellijk om hulp kunt bellen.
 • Om u voor te bereiden op een mogelijke panne aan de kant van de weg, kunt u een noodpakket samenstellen met eten, drinken, een zaklamp en extra kleding samen en bewaart u die in de kofferbak. Het is ook handig om een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een EHBO-kit bij te hebben.
 • Als u klaar bent om achter het stuur te kruipen, draag dan droog, comfortabel schoeisel. Probeer geen sneeuw in uw wagen te brengen; er zullen zich plassen vormen als die smelt en de pedalen zullen glad worden


Hoe rijden op sneeuw en ijzige wegen

De gouden regel is dat alle bedieningselementen van uw voertuig — inclusief remmen, stuur, versnelling en koppeling — langzaam en soepel moeten worden bediend.

 • Versnel het voertuig voorzichtig aan een laag toerental en schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Houd uw snelheid laag, wees u bewust van mogelijke gevaren en geef uzelf voldoende tijd om te remmen en te sturen. Om de kans op het wegglijden van de wielen te verminderen, gebruik de tweede versnelling in plaats van de eerste versnelling.
 • Zorg voor een grotere remafstand tussen uw wagen en het voertuig voor u, vooral in omstandigheden zoals regen, ijs en sneeuw; laat maar liefst tien keer de gebruikelijke aanbevolen tussenafstand.
 • Laat voldoende ruimte aan de voorkant van de wagen bij het starten of beklimmen van heuvels, zodat u een constante snelheid kunt handhaven zonder een andere versnelling te gebruiken.
 • Gebruik een lage versnelling om bergafwaarts te rijden en rem alleen indien echt nodig. Nogmaals, zorg ervoor dat u voldoende ruimte laat tussen u en de wagen voor u.
 • Schakel terug in een lagere versnelling en rem af op de motor om de wagen te vertragen. Als u de remmen toch moet gebruiken, gebruik ze dan voorzichtig.
 • Begin te remmen voordat u het stuur begint te draaien als u een bocht nadert. Probeer kalm te blijven als uw wagen grip verliest; u kunt dan best uw voet van het gaspedaal halen en uw wielen in de richting waarin u wilt rijden houden.
 • Blijf kalm als uw wagen begint te slippen. Stuur voorzichtig naar de sliprichting. Als de achterkant van de wagen bijvoorbeeld naar links glijdt, stuur dan naar links. U mag absoluut niet uw handen van het stuur halen of met uw voet op de remmen trappen.
 • Zorg ervoor dat u uw koplampen aanzet bij rijden bij zware sneeuwval. Het is beter om niet alleen afhankelijk te zijn van dagrijverlichting. Zet u uw mistlampen aan als de zichtbaarheid tot onder 100 m daalt. Vergeet dan ook niet om ze uit te schakelen wanneer de zichtbaarheid verbetert.
 • Als de weg niet is gestrooid, vermijd dan om in de wielsporen van andere voertuigen te rijden; opgehoopte sneeuw is ijziger dan verse sneeuw.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Rijden in hevige regen

Tips for driving in heavy rain

Bij nat weer kunnen de rijomstandigheden veranderen.

Meer lezen

Bochtige wegen

To stay safe on curvy roads, you should avoid driving your car at excessive speed.

Een nuttige techniek voor kronkelende wegen.

Meer lezen

Rijden op vakantie

Holiday Journey

Zorg dat uw banden klaar zijn voor uw vakantie.

Meer lezen