Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Rijden in de mist

Rijden in de mist

Tips om veilig in de mist te rijden

Snelle feiten: Tips voor veilig rijden in de mist

 • Verminder uw snelheid en vergroot de remafstand om uzelf meer tijd te geven om te reageren.
 • Mist kan zonder waarschuwing dikker worden. Als het zicht te laag wordt, ga dan van de weg af en parkeer de auto.
 • Gebruik mistlampen of dimlicht, maar geen grootlicht.
 • Let goed op uw omgeving, vermijd afleiding in de auto.

Mist leidt tot gevaarlijke rijomstandigheden. Het vermindert de zichtbaarheid, maakt het moeilijk om gevaren op te merken en zorgt ervoor dat bestuurders moeilijker afstanden kunnen inschatten. De ongewone weersomstandigheden kunnen optische illusies creëren. Bestuurders kunnen hun eigen snelheid verkeerd inschatten of het moeilijk hebben te bepalen of andere wagens bewegen.

Mist is een wolkenformatie nabij het aardoppervlak. Ze komt 's morgens of ’s avonds vaak voor in de buurt van meren en de kust. Mist kan zich ook op andere tijdstippen en andere plaatsen vormen. Wees op de hoogte van het lokale weerbericht voordat u gaat rijden.

Rijd indien mogelijk niet in mistige omstandigheden. Dichte of lichte mist is een belangrijke oorzaak van ongevallen, waaronder kettingbotsingen. Als u niet kunt vermijden in mist te rijden, zijn hier enkele tips om veilig te rijden.


Rijd traag en geduldig


 • Mist vermindert de zichtbaarheid. U kunt objecten voor u pas zien als ze dichtbij zijn. Verlaag uw snelheid en vergroot uw volgafstand om uzelf meer tijd te geven om te reageren. Vermijd het om dicht bij andere wagens te rijden, zelfs als u voelt dat dit uw zichtbaarheid verbetert.
 • Gebruik geen cruise control en wees voorbereid om snel te remmen.
 • Controleer uw snelheidsmeter regelmatig. Mist kan de optische illusie van langzaam rijden creëren. Daarom gaan veel bestuurders sneller rijden. Vertrouw niet op uw gezichtsvermogen, maar controleer eerder uw snelheidsmeter.
 • Wees geduldig tijdens het rijden in mistig weer. Rem langzaam om andere voertuigen de kans te geven om te reageren. Zet uw signaallichten vroeg aan om ruim op tijd aan te geven wat u gaat doen. Gezien de weg donker is, dient u inhalen te vermijden.

Vermijd rijden en stop als de mist te dicht is

 • Mist kan dikker worden zonder waarschuwing. Als u te weinig ziet, moet u van de weg af. Zoek een parkeerplaats of oprit waar u veilig kunt stoppen. Rijd zo nodig ver van de wegberm of op een grasveld. Blijf redelijk ver van de hoofdrijbaan.
 • Houd uw gevarenlampen aan, maar doe de koplampen uit; zo kunnen andere bestuurders u zien, maar is het duidelijk dat u niet meer in beweging bent.
 • De beste oplossing is om gevaarlijk weer te vermijden. Rijd niet totdat de zichtbaarheid verbetert. Probeer onderdak te vinden buiten uw wagen. Als u in uw wagen moet blijven, houd dan uw veiligheidsgordel aan.

Gebruik mistlampen of dimlichten, maar geen grootlichten


 • Zet uw achtermistlampen aan. Ze verbeteren uw zichtbaarheid voor andere bestuurders. In dichte mist kunt u ook uw gevarenlampen of knipperlichten inschakelen.
 • Als uw voertuig mist- of rijlichten heeft, zet ze dan aan. Mistlampen gebruiken een kleur en positie die de verblinding door een koplamp voorkomt.
 • Gebruik alleen de dimlichtkoplampen. Gebruik geen grootlichtkoplampen. Grootlichten worden verspreid en gereflecteerd door de waterdruppels in de mist, waardoor u minder ziet.


Wees aandachtig

 • Om veilig in mist te rijden dient u aandacht te hebben voor uw omgeving. Verminder alle afleidingen. Zet de radio uit. Vraag uw passagiers om stil te zijn en uit te kijken voor obstakels.
 • U kunt snel uit uw rijstrook geraken als u in mist rijdt. Volg de lijnen op de weg of blijf aan de rechterkant van de weg om ervoor te zorgen dat u op uw rijstrook blijft. Verander niet van rijstrook en haal niet in. Wees alert voor aankomend verkeer.
 • Open uw raam een beetje om te horen wat er buiten gebeurt; hierdoor bent u zich meer bewust van wat zich rond uw wagen afspeelt.
 • Wees voorbereid om snel te stoppen. Voertuigen, mensen en fietsen kunnen uit het niets verschijnen. Sommige dieren voelen zich veiliger in de mist en kunnen zich op de rijbaan begeven.
 • Vocht zal zich ophopen op de voorruit en ramen in mistige omstandigheden. Gebruik uw ruitenwissers en de ontdooierfunctie om uw ramen vrij te houden. Pas de instellingen aan naargelang de omstandigheden.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Rijden in hevige regen

Tips for driving in heavy rain

Bij nat weer kunnen de rijomstandigheden veranderen.

Meer lezen

Rijden in de sneeuw

What to do when snow and ice strikes

Wat te doen bij sneeuw en ijs.

Meer lezen

Aquaplaning

Aquaplaning

Tips voor het voorkomen van aquaplaning in uw wagen.

Meer lezen