Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Bochtige ritten

Bochtige wegen

Veilig rijden op bochtige wegen

In dit deel geven we tips om veilig te rijden op bochtige wegen. Misschien kent u deze basisprincipes al, maar veel bestuurders kennen ze niet. Een kleine opfriscursus is altijd nuttig!

Of u nu een nieuwe of ervaren bestuurder bent, de regel is dezelfde voor alle weggebruikers. U moet niet te snel rijden op een bochtige weg. Dit principe geldt voor zowel kronkelende wegen rond een heuvel of een rustige rotonde in een buitenwijk.

Vaak ziet u verkeersborden die u waarschuwen voor een naderende bocht met een aanbevolen snelheidslimiet. Maar waarom is een bochtige weg zo gevaarlijk in een rijsituatie? Wanneer een voertuig een bocht neemt, vinden twee verschillende soorten bewegingen plaats.

Allereerst is er de vaart van de wagen die naar voren beweegt. Ten tweede treedt de inertie van de voertuigcarrosserie in werking bij het volgen van de bocht. Centrifugale krachten zullen proberen om de wagen naar buiten te duwen, en de banden zullen harder moeten werken om deze krachten te weerstaan als ze op de bochtige weg rijden. Als een bestuurder een bocht neemt met een snelheid die te hoog is, zullen de banden geleidelijk hun grip verliezen en beginnen te slippen.

Tips om een bocht te nemen

Naast traag rijden, is er een handige techniek voor kronkelende wegen; probeer het stuur zo min mogelijk te draaien zonder over de middellijn te gaan.

Opgelet: Dit is geen aanbeveling om volledig over de binnenkant van een bocht te gaan op een openbare weg; dat zou u op het baanvak van tegemoetkomend verkeer brengen en andere bestuurders in gevaar brengen.

Integendeel, de raad is dat bestuurders verstandig gebruikmaken van de breedte van hun rijstrook, zodat ze de bocht gemakkelijker kunnen nemen en beter om de bocht kunnen zien. Het belangrijkste is het stuur zo min mogelijk draaien.

Er zijn drie stappen om veilig een bocht te nemen:

  • Vertraag bij het naderen van een bocht en positioneer uw wagen aan de zijkant van uw rijstrook die tegenover de richting van de bocht ligt. Als de weg bijvoorbeeld naar rechts slingert, ga dan naar de linkerkant van uw rijstrook.
  • Terwijl u de bocht neemt, brengt u uw voertuig soepel naar de andere kant van uw rijstrook.
  • Bij het naderen van het einde van de bocht, gaat u geleidelijk terug naar de normale positie in uw rijstrook, en dan versnelt u in een rechte lijn.

Deze rijtechniek volgt de lijn van de breedst mogelijke boog; hij vermindert de kromming van een bocht en belast de banden dus minder; dat vermindert het risico van slippen en de controle verliezen. Bovendien hebben bestuurders een meer onbelemmerd zicht op het verkeer en meer tijd om te reageren op eventuele gevaren.

En op dat punt moet u alert blijven voor andere bestuurders en het verkeer terwijl u een bocht neemt. Als andere voertuigen zich te dicht bij het midden van de weg bevinden terwijl u door een bocht rijdt, kunt u het risico lopen op een frontale botsing.


Tips voor het terugwinnen van de controle als u slipt


Als het voertuig begint te slippen op een bochtige weg, moet de bestuurder paniek vermijden als hij of zij merkt dat de remmen, het gaspedaal en het stuur niet werken zoals gewoonlijk.

In plaats daarvan moet de bestuurder zijn of haar voeten van de rem en het gaspedaal halen. Beide handen moeten los op het stuur blijven, maar zonder plotselinge bewegingen te maken.

Het belangrijkste is om overstuur te vermijden en te hard op de remmen te trappen. Wanneer het voertuig tijd gehad heeft om te vertragen, kunt u de controle veilig herwinnen door voorzichtig op de rem te duwen en opnieuw te sturen.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Rijden in de sneeuw

What to do when snow and ice strikes

Wat te doen bij sneeuw en ijs.

Meer lezen

Rijden op vakantie

Holiday Journey

Zorg dat uw banden klaar zijn voor uw vakantie.

Meer lezen

Rijden in hevige regen

Tips for driving in heavy rain

Bij nat weer kunnen de rijomstandigheden veranderen.

Meer lezen