Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

In hevige regen rijden

Rijden in hevige regen

Tips om veilig te rijden bij zware regen

Bij nat weer kunnen de rijomstandigheden veranderen. Rijden in de regen is veel moeilijker dan rijden bij mooi weer. Volg deze veiligheidstips om te rijden in natte weersomstandigheden.

Op de weg tijdens een stortbui? Zware regen maakt het moeilijker om te zien en moeilijker om te stoppen. Er zijn ook andere risico’s — zoals aquaplaning.

Nieuwe banden, of banden die goed onderhouden zijn met een optimale loopvlakdiepte,zorgen voor een veiligere rijervaring als het regent. Verder dient u voorzichtig en gewetensvol te rijden.


Onze top 3 regels voor veilig rijden bij zware regen

  • Rijd trager. Dat is vanzelfsprekend. Blijf onder de maximumsnelheid. Hoe langzamer u gaat, hoe beter u uw voertuig kunt controleren — en hoe makkelijker u kunt remmen.

  • Doe uw lichten aan. Houd uw koplampen aan om uw zichtbaarheid te vergroten en zorg ervoor dat uw remlichten werken. In veel staten is het wettelijk verplicht om uw koplampen aan te houden als het regent. Zet de uwe aan voor optimale veiligheid in de regen.

  • Houd meer afstand tussen uzelf en andere voertuigen. Geef andere bestuurders meer ruimte. Verdubbel de afstand tussen uw voertuig en dat voor u. De stopafstanden zijn langer in natte weersomstandigheden. Dit helpt u ook om waterstralen, die de zichtbaarheid belemmeren, van andere (vooral grotere) voertuigen te vermijden.

Pas op voor de eerste regenbui

De eerste regen na een droge periode kan zorgen voor een aantal van de gevaarlijkste rijomstandigheden. Waarom? Regen vermengt zich met olie en puin op de weg, waardoor het wegdek bijzonder glad wordt. Hierdoor loopt u een hoger risico om de controle te verliezen.


Zorgvuldig remmen is essentieel

Bij nat weer reageren uw remmen niet zo snel als in droge weersomstandigheden. Probeer zo ver mogelijk vooruit op de weg te kijken, en vertraag door uw voet van het gaspedaal te halen — in plaats van op de remmen te trappen. Vermijd het gebruik van uw remmen tenzij nodig. Plotseling remmen op een natte weg kan ervoor zorgen dat uw wagen gaat slippen.


Geen cruise control

Zet uw cruise control uit in de regen. U moet de volledige controle over uw wagen hebben.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Aquaplaning

Aquaplaning

Tips voor het voorkomen van aquaplaning in uw wagen.

Meer lezen

Rijden in de sneeuw

What to do when snow and ice strikes

Wat te doen bij sneeuw en ijs.

Meer lezen

Rijden in de mist

Tips for safe driving in fog

Tips om veilig in de mist te rijden

Meer lezen