Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Markeringen op de banden

Markeringen band

De markeringen op de zijwand van de band ontcijferen

Ziet u die markeringen op de zijwand van de band? Ze staan gelijk aan belangrijke informatie. De juiste naam van het staat er uiteraard, maar dat is nog maar het begin. Er is ook een cijferreeks die de belastingsindex, snelheidsindex, bandmaat, constructie en nog veel meer weergeeft.

Waarom zijn die markeringen zo belangrijk? Deze informatie is noodzakelijk wanneer u vervangbanden op uw wielen gaat monteren. Elke bestuurder wilt optimale veiligheid en prestaties behouden bij de aankoop van nieuwe banden; en het begrijpen van de zijwandmarkeringen is een effectieve manier om dat te bereiken.
Laten we beginnen met de volgende bandmarkeringsreeks als voorbeeld: 225/45 R 18 95 H

Bandbreedte

Het eerste getal in de reeks is „225”. Dat nummer staat voor de nominale breedte van de band (in millimeter) van de ene zijwand naar de andere.

Aspectverhouding

Na de schuine streep is het volgende nummer in de reeks „45”. Dat nummer is de aspectverhouding van de band - in essentie de hoogte van het buitenste profiel van de velg voorgesteld als percentage van de bandbreedte. We berekenen dit nummer door de sectiehoogte van de band te delen door de sectiebreedte. Dus, als een band aan aspectverhouding van 45 heeft, dan betekent dat dat de hoogte van de band 45% is van de breedte.

Constructie

Dan volgt in de markeringsreeks een letter in plaats van een nummer. Die letter staat voor het type constructie gebruikt in de behuizing van de band, in ons geval staat de „R” voor radiaalconstructie. Andere voorbeelden zijn „B” voor Bias-ply (diagonaal-gordel) of „D” voor Diagonaalconstructie.

Radiaalbanden zijn tegenwoordig de vaakst voorkomende banden. Ze worden radiaalbanden genoemd omdat de interne plooikoorden van de band in een radiaalrichting staan, van de ene hiel naar de andere, in rechte hoeken tegenover de richting van de bandrotatie.

Velgdiameter

Het nummer „18” in ons voorbeeld staat voor de velgdiameter in inches.

Belastingsindex

Het getal na de velgdiameter staat voor de belastingsindex. In ons voorbeeld staat „95” voor het maximale draagvermogen van een band wanneer hij volledig opgepompt is. Passagiersbanden hebben belastingsindexen van 75 tot 105, waarbij elke numerische waarde overeenkomt met een specifiek draagvermogen. Het draagvermogen voor elke waarde is beschreven in een belastingsindexgrafiek in uw voertuig- of banddocumentatie. 


Snelheidsindex

Laatst in de reeks is de snelheidsindex. Letters van A tot Z geven de snelheidsindex aan. Elke letter geeft de maximumsnelheid aan die de band kan ondergaan voor het aanbevolen draagvermogen. In ons voorbeeld is „H” het equivalent van een maximumsnelheid van 209 km/u.(130 mijl per uur). Ook al kan de band aan deze snelheid te rijden, bestuurders mogen de wettelijke snelheidslimieten niet overschrijden. Lees onze handleiding over snelheidsindexen.

Additional markings

Na deze informatiereeks kunnen ook andere letters en symbolen aangegeven zijn op de zijwand.

 

In ons voorbeeld, geven ze het volgende weer:

   7 

Zelfdragende run-flatband

   8 

Mercedes Original Equipment-code

   9  

Geschikt voor modder en sneeuw

10  

In overeenstemming met de veiligheidsstandaard van de US Department of Transporation

11 

Productieweek

12 

Productiejaar

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Bandonderdelen

Tyre components

Een kijkje in de onderdelen van een moderne band

Meer lezen

Bandenproductie

How a tyre is made

Van de rubberboom tot op de weg.

Meer lezen

Bandenmaat

Tyre size

De juiste bandenmaat voor uw auto kiezen

Meer lezen