Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Brede banden

Brede banden

Wat zijn brede banden?

Elke wagen rolt van de band met een set banden die original equipment worden genoemd. De afmetingen en breedte van deze banden bepalen hoe de wagen zich in diverse omstandigheden gedraagt en bieden meestal een optimale algehele prestatie. Een brede band is een band die breder is dan de originele band.

Redenen om over te schakelen van smalle naar brede banden - als de specificaties van de wagen dit toelaten - kunnen gaan van betere prestaties tot esthetiek. Omdat het contactvlak groter is, kunnen brede banden bijvoorbeeld beter grip krijgen en versnellen op droge ondergronden dan dat smalle banden dat kunnen. Ze zijn ook geweldig voor specifieke toepassingen zoals winterse rijomstandigheden.

Deze wijzigingen zijn legaal zolang de bestuurder zich bewust is van het feit dat de wagen anders moet worden gehanteerd in bochten en bij het remmen, en zolang ze de aanbevolen veiligheidsrichtlijnen (hetzij die van de autofabrikant, hetzij die van de bandenfabrikant), niet overtreden. De voertuigdocumentatie specificeert de breedste banden die u op de velg kunt plaatsen zonder veiligheid of prestaties in het gedrang te brengen.

Ter vergelijking kunt u de standaardafmeting voor uw wagen zien op de zijkant van de band, onder de tankklep of op de deurstijl van de bestuurder. In een sequentie van cijfers zoals 225/50 R 17 98 H bijvoorbeeld, staan de eerste drie cijfers „225” voor de breedte in millimeter van de band van de ene naar de andere zijwand.


Voordelen van bredere banden in de winter

In de winter hebben brede banden duidelijke voordelen tegenover de standaard smallere banden.

Een bredere band staat voor betere prestaties op droog of nat wegdek en vastgereden sneeuw. Ze bieden uitstekende prestaties in elke winterse omstandigheid omdat:

  • er meer lamellen contact maken met de grond, zelfs op sneeuw;
  • de remafstand korter is door de bredere loopvlakblokken;
  • het weggedrag constant en evenwichtig is en de stuurprecisie hoger;
  • het rijcomfort sportiever aanvoelt.

In ons segment ultraperformante banden biedt Continental uitstekende oplossingen voor brede banden aan voor hoogperformante voertuigen, wagens uit de middenklasse en het luxesegment, en SUV’s.

Mogelijke nadelen van bredere banden

Wanneer de richtlijnen van de autofabrikant of bandenfabrikant niet worden nageleefd, zijn er risico’s verbonden aan het plaatsen van brede banden.

De banden zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor aquaplaning of watergladheid. De wagen heeft ook minder controle op gladde, losse ondergronden zoals grind.

Daarnaast kan het ook zijn dat een brede band niet goed in de wielkast past. En dus uitsteekt. Een gevolg hiervan is dat de bewegingsvrijheid wordt belemmerd en dat uw draaicirkel wordt beperkt.

Last but not least is er meer rolgeluid waardoor het rijcomfort afneemt.

Tenzij er een speciale reden is om brede banden op uw voertuig te leggen in plaats van de originele smallere banden - zoals rijden in de winter - wordt over het algemeen aangeraden om de breedte aan te houden die is geïnstalleerd in de fabriek.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Off-roadbanden

Explore off the beaten track

Wijk van de bewandelde paden af.

Meer lezen

Goedgekeurde banden

Are you allowed to fit any tyre to your car if it has the same diameter as the rims?

Hoe u ontdekt of uw nieuwe banden goedgekeurd zijn.

Meer lezen

Bandtypes

Know your tyre types

Van winter naar zomer, en meer.

Meer lezen