Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Ken uw bandentypes

Bandtypes

Ken het verschil tussen de verschillende bandentypes

De verschillende bandentypes

  • Zomerbanden hebben een speciale rubbersamenstelling die zorgt voor uitstekende grip en besturing lop zowel droge als natte wegdekken bij warmere weersomstandigheden.
  • Winterbanden bieden uitstekende grip op wegdekken bedekt met sneeuw en ijs, en ook op natte wegen in koude weersomstandigheden.
  • All-season-banden combineren eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden in een hybride oplossing met de voordelen van beiden.
  • 4x4-banden hebben betere tractie op ruwere terreinen zoals modder, gras, en sneeuw, zonder dat het loopvlak verstopt raakt.

De band is zo veel meer dan een rubberen ring gevuld met lucht. Het is een complex stuk ontwerp in veel verschijningsvormen, ontwikkeld om talloze uitdagingen te doorstaan. Dit is waar we de verschillende bandentypes op de markt en hun specifieke voordelen voor uw voertuig bespreken.


Er zijn twee belangrijke gebieden waar de types van elkaar onderscheiden kunnen worden – de rubbersamenstelling en het loopvlakpatroon. Die worden, op hun beurt, bepaald door de omgeving en omstandigheden waarin de band gebruikt wordt. Zolang de juiste bandentechnologie toegepast wordt, kunt u er zeker van zijn dat de wielen van uw auto of truck superieure besturing en tractie zullen bieden.

Zomerbanden

Zomerbanden hebben een specifieke rubbersamenstelling die zorgt voor uitstekende grip en besturing op zowel droge als natte wegdekken bij warmere weersomstandigheden. Ze hebben ook verminderde rolweerstand, betere brandstofefficiëntie, en produceren minder rolgeluid.

Het loopvlakpatroon van een zomerband is meer gestroomlijnd dan dat van een winterband, met minder groeven voor waterverplaatsing, wat het contactoppervlak met de weg maximaliseert. Daardoor heeft het voertuig uitstekende tractie en remprestaties tijdens de droge zomermaanden.

Dezelfde eigenschappen - de unieke rubbersamenstelling en het simpele loopvlakontwerp - maken zomerbanden ongeschikt voor de winter en de rijomstandigheden die daarbij horen. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt (45 graden Fahrenheit), wordt de samenstelling hard en broos, en het profiel kan niet goed om met sneeuw of ijs.

Winterbanden

Winterbanden bieden uitstekende grip op wegdekken bedekt met sneeuw en ijs, en ook natte wegen in koude weersomstandigheden.

De profielsamenstelling van een winterband bevat meer natuurlijk rubber, waardoor het niet harder wordt wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius (45 graden Fahrenheit) zakt. Het blijft flexibel en soepel in koude klimaten om de remafstand te verkorten.

Het profiel heeft diepere blokken die in de sneeuw en het ijs grijpen en zo meer grip geven. De winterband heeft ook veel lamellen, die uitstekend zijn voor het verwijderen van water en smeltsneeuw uit de route van de auto en zo het risico op watergladheid verminderen.

Winterbanden mogen echter niet gebruikt worden in het zomerseizoen. De samenstelling is veel te zacht voor droog asfalt, waardoor het sneller zal verslijten. Daarnaast zal de toegenomen rolweerstand zorgen voor meer brandstofverbruik en rolgeluid.

All-season banden

Tot nu toe is geen enkele band perfect voor alle weersomstandigheden het hele jaar door. Zoals we gezegd hebben, geeft een zomerband weinig grip op sneeuw en presteert een winterband ondermaats op warm asfalt. Maar met een all-season-band komt u wel in de buurt; als u leeft in een regio met een gematigd klimaat in de zomer en winter of in een stad waar de wegen sneeuwvrij gemaakt worden en u minder dan 10.000 kilometer (ongeveer 6.200 mijl) rijdt, kan deze aan uw noden voldoen.

Een all-season-band combineert de eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden en biedt zo een hybride oplossing met de voordelen van beiden. Een all-season-band kan de uitmuntendheid van een zomer- en winterband tijdens hun respectievelijke seizoenen echter niet evenaren. Houd in uw achterhoofd dat een all-season-band altijd een compromis zal zijn, en slechts een goede mix van kenmerken biedt voor bestuurders die niet verwachten extreme weersomstandigheden te moeten trotseren.

Run-flatbanden

Run-flatbanden zjin een van de beste uitvindingen van de auto-industrie sinds de uitvinding van de luchtband of de overschakeling van diagonaal- naar radiaalbanden. Waarom zijn ze zo revolutionair? In het geval van een lekke band, of een plotse daling van de bandenspanning, zal een run-flatband volledig blijven werken totdat de bestuurder veilig thuis of tot bij de dichtstbijzijnde garage geraakt.

De functionaliteit van een run-flatband wordt geleverd door sterke en dikke verstevigde zijwanden zodat er tijdelijk nog mee gereden kan worden nadat er een gat in komt. Over het algemeen zou u nog tot 80 kilometer (50 mijl) moeten kunnen rijden op een run-flatband met een gat erin. Maar denk eraan dat ze niet herstelbaar zijn, en dat u ze zo snel mogelijk moet vervangen door een nieuwe band.

4x4 banden

4x4-truckbanden hebben een breder uiteenliggend profiel dan conventionele autobanden, vooral grotere loopvlakblokken en diepere bandgroeven. Standaardbanden presteren slecht op oppervlakken zoals een modderige ondergrond omdat de loopvlakken snel verstopt raken met modder en het wiel nutteloos begint te draaien waardoor de band meer en meer vast komt te zitten. Ter vergelijking hebben 4x4-truckbanden betere tractie op ruwe terreinen zoals modder, gras, en sneeuw zonder dat het loopvlak verstopt raakt.

Een dealer zoeken

Brede banden

The pros and cons of going wide

De voor- en nadelen van brede banden.

Meer lezen

Off-roadbanden

Explore off the beaten track

Wijk van de bewandelde paden af.

Meer lezen

Goedgekeurde banden

Are you allowed to fit any tyre to your car if it has the same diameter as the rims?

Hoe u ontdekt of uw nieuwe banden goedgekeurd zijn.

Meer lezen