Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Patronen met een doel

Loopvlak band

Loopvlakpatronen van banden en hun vele toepassingen

Feiten: Verschillende types loopvlakken van banden

 • Symmetrische bandenprofielen zorgen voor soepel rijden, hoge koersstabiliteit, en lage rolweerstand.
 • Directionele bandenprofielen bieden goede bescherming tegen aquaplaning, uitstekende besturing op sneeuw en modder, en zeer goede wegligging bij hoge snelheden.
 • Asymmetrische profielen bieden uitstekende besturing, hoge stabiliteit in bochten en goede grip in natte weersomstandigheden.
 • Om optimale veiligheid en prestaties te behouden, vermijdt u best waar mogelijk het combineren van banden met verschillende profielen.

Het loopvlak of profiel is het deel van de band dat contact maakt met het wegdek. En als u naar de verschillende banden kijkt die op de markt zijn, zult u een grote variatie op het vlak van profielen zien.

Waarom zijn ze zo verschillend? Omdat een profiel een uniek ontwerp is dat de grip en besturing van een voertuig in specifieke rijomstandigheden verbetert. Net als in een detectiveroman kunt u een bandenmerk herkennen aan de sporen die het achterlaat.

Elk loopvlak bestaat uit vier onderdelen:

 • Ribben zijn het verhoogde onderdeel van het loopvlakpatroon, gemaakt van loopvlakblokken;
 • Groeven zijn de diepe kanalen die rondom en doorheen de band lopen;
 • Loopvlakblokken zijn de verhoogde rubberdeeltjes die contact maken met het oppervlak;
 • Lamellen zijn kleine, dunne sleuven gevormd in de loopvlakblokken.

Alles samen kunnen de ribben, groeven, loopvlakblokken en lamellen een uniek patroon vormen om de prestatie van de banden aan te passen op cruciale vlakken zoals lawaai, besturing, tractie en slijtage.

En dat geeft producenten dan weer de mogelijkheid om loopvlakpatronen te ontwikkelen om specifieke rijbehoeften zoals remmen op een nat wegdek, controle in droge omstandigheden, voorkomen van aquaplaning (watergladheid), en tractie op ijs en sneeuw.

Hoeveel loopvlakpatronen zijn er? Heel wat. Maar over het algemeen kunnen we drie categorieën van loopvlakpatronen onderscheiden. Welk patroon heeft uw auto?

Banden met een symmetrisch profiel

Het vaakst voorkomende type patroon is symmetrisch; het is geschikt voor banden van passagiersvoertuigen, maar niet voor high-performance gebruik. Banden met dit ontwerp hebben continue ribben of losstaande loopvlakblokken over het volledige loopvlak, en beide helften van de band hebben hetzelfde patroon.

Belangrijkste kenmerken:

 • vlot rijden
 • hoge koersstabiliteit
 • lage rolweerstand

Banden met een symmetrisch profiel geven de voertuigeigenaar de meeste flexibiliteit voor bandenrotatie zonder dagelijkse prestaties te beïnvloeden. Ze zijn ook stil, gaan lang mee en doen het goed op vlak van brandstofefficiëntie. Ze passen zich echter minder goed aan aan veranderende omstandigheden van de weg. Dus ook al geven symmetrische patronen een stevige grip op een droog wegdek, ze zullen niet zo efficiënt zijn als andere banden bij natte omstandigheden.

tread_pattern_directional_global

Banden met een directioneel profiel

Een band met directioneel lprofiel is ontworpen om slechts in één richting voorwaarts te rollen. Hij heeft laterale groeven die in het midden van het loopvlak samenkomen, zoals de vorm van een pijl. Naast de sportieve look heeft dit ook een doel. De V-vormige groeven zijn beter bestand tegen aquaplaning (watergladheid) bij hoge snelheden doordat ze water efficiënter door het loopvlakpatroon verplaatsen.

Een ander voordeel van een directioneel loopvlak is extra tractie, wat voor uitstekende besturing op sneeuw of modder zorgt. Daarom hebben de meeste all-season- of winterbanden een directioneel profiel. De extra tractie is ook nuttig voor prestatiebanden op high-performancevoertuigen.

Belangrijkste kenmerken:

 • hoge bescherming tegen aquaplaning
 • uitstekende besturing op sneeuw en modder
 • zeer goede wegligging bij hoge snelheden

Wat u echter moet onthouden over directionele patronen, is dat bandrotatie wat ingewikkelder wordt. Ze kunnen alleen verticaal geroteerd worden - bijvoorbeeld van de vooras naar de achteras - omdat het patroon in de verkeerde richting zal staan wanneer ze aan de andere kant van het voertuig gemonteerd worden. Dat zou de voordelen van het loopvlak teniet doen.

U kunt de oriëntatie nagaan door middel van de pijlindicator op de zijwand van de band. Deze staat in dezelfde richting als het patroon, wijzend naar de rijrichting.

tread_pattern_assymetric_global

Banden met een asymmetrisch profiel

Een band met een asymmetrisch profiel heeft twee verschillende loopvlakontwerpen: eentje aan de binnenste helft en een andere aan de buitenste helft. Het ziet er vreemd uit, maar beide helften hebben hun eigen doel.

Het binnenste loopvlakpatroon is verantwoordelijk voor het verplaatsen van water en bescherming tegen aquaplaning (watergladheid). Het buitenste loopvlakpatroon heeft stijve loopvlakblokken voor een grotere laterale stijfheid, wat voor extra grip zorgt tijdens bochten en bij het rijden op droge wegdekken, en ook minder lawaai. Deze combinatie van eigenschappen maakt asymmetrische banden vooral populair bij gebruik op ultra-high-performance auto’s.

Belangrijkste kenmerken:

 • uitstekende besturing
 • hoge bochtenstabiliteit
 • goede grip in natte omstandigheden

Er moet echter, net als bij een directioneel bandenpatroon, opgelet worden bij bandenrotatie. Verticale rotatie tussen voor- en achterkant zijn hier de opties. Indicatoren op de zijwand zullen een correcte montage ondersteunen.

Combineer geen loopvlakpatronen

Wanneer u nieuwe banden koopt, vermijd dan het combineren van verschillende bandentypes, -maten of -merken op één voertuig. Voor optimaal resultaat gebruikt u best hetzelfde merk en model van de banden die al op uw wielen zaten om zo de optimale prestatiekenmerken te behouden.

Nog iets om in het achterhoofd te houden is bij het vervangen van banden: het is veiliger om een paar banden te vervangen dan slechts één band. De nieuwste banden horen op de achteras en banden die deels versleten zijn horen op de vooras.

Als dat niet mogelijk is, dan wordt bestuurders aangeraden om te verzekeren dat de vervangband hetzelfde loopvlakpatroon heeft als de andere band op dezelfde as. Het mengen van patronen zal de besturingskenmerken van uw auto aantasten, wat zelfs gevaarlijk kan zijn.

Een dealer zoeken

Bandtypes

Know your tyre types

Van winter naar zomer, en meer.

Meer lezen

Bandenproductie

How a tyre is made

Van de rubberboom tot op de weg.

Meer lezen

Bandenmenging

What’s in your tyres?

Wat zit er in uw banden?

Meer lezen