Wanneer u uw oude banden wilt weggooien, is de juiste en verantwoordelijke manier van handelen om ze te recycleren. Veel bandendealers zullen graag uw schrootbanden voor u recycleren wanneer u een nieuw stel koopt. Als de bandenverkoper geen bandenrecyclingprogramma biedt, dan is de volgende optie om contact op te nemen met een gecertificeerd afvalbeheer- en vernietigingsbedrijf. Zij zullen een speciale faciliteit hebben om ervoor te zorgen dat uw oude banden op een wettige en milieuvriendelijke manier worden vernietigd.
Continental heeft inderdaad een dochteronderneming in Duitsland die precies dat doet. Reifen-Entsorgungsgesellschaft mbH (REG) is sinds 1992 actief. Met REG onderscheidt Continental zich als de eerste bandenfabrikant in Duitsland die verantwoordelijkheid neemt voor de vernietiging van zijn producten. De door REG geleverde diensten staan hoog aangeschreven bij industriële rubberverwerkende bedrijven en vele gespecialiseerde bandenwinkelketens, autodealers, garages, gemeenschappen en particulieren.
Houd er rekening mee dat het dumpen van oude banden op stortplaatsen verboden is in de EU en elders. Op een stortplaats kunnen banden een aanzienlijke hoeveelheid ruimte innemen. Als ze methaangassen vasthouden, is er ook een risico dat ze gaan drijven en aan de oppervlakte komen. Dit kan de bekleding van de stortplaats scheuren, wat leidt tot de verspreiding van contaminanten op de oppervlakte en in het grondwater.
Wist u dat de cementindustrie een belangrijke bijdrage levert aan de recycling van schrootbanden? Dankzij hun hoge energie-inhoud wordt het afval omgezet in van banden afgeleide brandstof voor ovens in het cementproductieproces. Elders worden ook het staal en silica in de banden gebruikt als secundaire grondstoffen.
Voorts kunnen de vernietigde banden een tweede leven hebben als band-afgeleide producten. De staal- en textielcomponenten worden tijdens het vernietigingsproces afzonderlijk geëxtraheerd en gerecycleerd. Vervolgens wordt het pure rubbergranulaat gebruikt in de vervaardiging van beschermpanelen voor gebouwen, d.w.z. voor isolatie en afdichting. En als fijndeeltjesgranulaat wordt het elastisch vulmateriaal voor sportterreinen met kunstgras.
Zelfs nog fijner materiaal zoals rubberpoeder kan worden gebruikt in de aanleg van wegen, bijvoorbeeld als een asfaltlaag die geluid kan absorberen.
Het thema duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Continental. Wij streven er voortdurend naar om onze banden energie-efficiënter en milieuvriendelijker te maken en daarom werken wij samen met deskundigen uit een groot aantal vakgebieden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, testen en productie.
Hun opdracht is om niet alleen de productie te verbeteren, maar ook de gebruiks- en recyclingstadia van de levenscyclus van een band. De teams onderzoeken elk onderdeel van de band en stellen — waar mogelijk — voor om ze te vervangen door nieuwe materialen die meer compatibel zijn met het milieu.
Deze focus op meer duurzaamheid heeft al een positief effect gehad op de productielijn van Continental. Met zijn innovatief en bekroond proces verzamelt de ContiLifeCycle-fabriek afvalrubber voor hergebruik in de bandenproductie; tegelijkertijd worden afgedankte vrachtwagenbanden van een nieuw loopvlak voorzien en weer in gebruik genomen.
Voorts hebben we banden voor hybride en elektrische voertuigen die voor een verbetering van 30 procent van de rolweerstand zorgen ten opzichte van een standaard band, waardoor de CO2-uitstoot vermindert. Met deze band kunnen hybride wagens verder reizen in elektrische modus zonder de interne verbrandingsmotor in te schakelen. De bandontwikkelaars bij Continental doen geen toegevingen op het gebied van de veiligheid om deze betere rolweerstand te behalen; de band heeft het EU-bandenlabel met rating “A” voor zowel rolweerstand als remafstanden in natte weersomstandigheden.
Een andere duurzaamheidsactiviteit waar wij aan werken is het verkrijgen van rubber uit de paardenbloem. In samenwerking met het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie is de doelstelling om natuurlijke latex afkomstig van de wortels van de paardenbloem te gebruiken als commercieel haalbare vervanging van natuurlijke latex van regenwoudplantages.
Het beste van alles is dat paardenbloemen kunnen groeien op land dat als ongeschikt wordt beschouwd voor voedselgewassen, dus het creëren van een rubberplantage naast een bandenfabriek in Midden-Europa is zowel economisch als ecologisch logisch. Een aantal voordelen van deze aanpak:
Tot 30 procent van het rubber in een standaard autoband komt van de rubberboom (Hevea brasiliensis), dus de voordelen van deze alternatieve bron zijn onmiddellijk duidelijk.