Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Afplattingen

Afplattingen

Afplatting door langdurig parkeren en opslag

Het is niet ongewoon om de wagen te laten staan voor een paar dagen, weken - soms zelfs maanden. Als dit bij u het geval is, kunt u een licht rijongemak of trillingen opmerken de eerste keer dat u weer gaat rijden, wat meestal zal verdwijnen na een paar kilometer rijden.

Dit fenomeen staat bekend als afplatting, een fenomeen dat optreedt wanneer een band gedurende langere tijd stationair blijft onder voertuigbelasting. De band heeft een afplatting in het gebied waar hij in contact was met de grond. Verontrust? Niet nodig. Laten we de oorzaken van afplatting nader onderzoeken en een paar tips bekijken om dit te voorkomen. 

Van rolle banden tot afplatting

Terwijl u met uw wagen rijdt, draait elke band snel op het wiel, van een „ontspannen toestand” naar een „geladen toestand”, ongeveer 480 keer per kilometer (afhankelijk van uw snelheid). Deze constante beweging genereert warmte, waardoor het rubber in de banden soepeler wordt — dit is standaardgedrag voor uw banden.

Zodra u bent gestopt en uw wagen is geparkeerd, kan het contactpunt van de band iets platter worden waar het in contact staat met de grond als de banden afkoelen. Dit is vooral waarschijnlijk wanneer de banden een dramatische schommeling in de omgevingstemperaturen ervaren, de wagen ’s nachts geparkeerd wordt bij koude temperaturen of het voertuig voor een lange tijd wordt bewaard. Een andere factor is de bandenspanning, en of de banden te weinig zijn opgepompt of overbelast.

Er zijn twee soorten afplatting: tijdelijk en semipermanent. De ernst van een afplatting zal afhangen van factoren zoals grootte, belasting, interne structuur, de omgevingstemperatuur en de duurtijd dat het voertuig stationair blijft. 

Tijdelijke vs. semipermanente afplatting

In de meeste gevallen is de afplatting tijdelijk. Als een voertuig stationair blijft gedurende een paar dagen of weken, bijvoorbeeld als u op vakantie bent geweest en de wagen op de luchthaven hebt geparkeerd, kunnen bestuurders tijdens de eerste paar kilometer van hun reis lichte trillingen ervaren. De afplatting verdwijnt zodra de banden hun werktemperatuur hebben bereikt en hun normale vorm hebben herwonnen.

Semipermanente afplatting vindt plaats als de banden al een maand of langer onder voertuigbelasting stationair zijn. Een typische situatie waarin dit kan gebeuren is als u uw voertuig voor de wintermaanden opbergt of als het wordt vervoerd naar het buitenland. Lange stationaire periodes, vooral in combinatie met hoge temperaturen en een lage bandenspanning, kunnen resulteren in een zwaardere afplatting die niet wordt opgelost door normaal te rijden.

Als u vermoedt dat uw banden semipermanente afplatting hebben, moet u contact opnemen met uw lokale bandenspecialist of garage in eerste instantie, en zij zullen u uitleg geven over de opties om dit op te lossen.

Tips voor de preventie van tijdelijke afplatting

De juiste bandenspanning behouden, is een effectieve strategie om de kans op afplatting te verminderen.

Banden die te weinig zijn opgepompt, zijn gevoeliger voor afplatting, en het is over het algemeen raadzaam om uw banden niet te gebruiken wanneer ze te weinig zijn opgepompt of overbelast.

Als u op het punt staat om een lange afstand af te leggen met hoge snelheden en een zware belasting, dan moet u de bandenspanning verhogen overeenkomstig de aanbevelingen van de voertuigfabrikant.

Wist u dat een lichte stijging van +0,2 bar in de bandenspanning leidt tot lagere looptemperaturen van de band? Dit vermindert op zijn beurt de kans op afplatting.

Evenzo, als u op het punt staat om uw wagen voor lange tijd te parkeren zonder te rijden, dan zal het iets verhogen van de bandendruk met +0,2 bar voor het parkeren helpen om de kans op afplatting te verminderen.

In beide gevallen is het echter belangrijk om te onthouden dat u nooit meer dan de maximale aanbevolen spanning in koude toestand voor uw banden moet hanteren.

Een dealer zoeken

Banden vervangen

Replacing tires

Hoe lang gaan banden mee voordat ze vervangen moeten worden?

Meer lezen

Beschadiging van banden

Causes and types of tyre damage

Laten we het probleem vaststellen.

Meer lezen

Afplattingen

Flat-spotting

Laten we het hebben over de oorzaken van afplatting, plus nuttige tips om dit te voorkomen.

Meer lezen

Banden repareren

Drivers must know whether a repair on a flat tire is legally permissible, or whether they have to buy a new tire instead.

Leer wat wettelijk hersteld mag worden aan een lekke band, of wanneer u een nieuwe band moet kopen.

Meer lezen

Banden weggooien

A second life for old tyres

Ontdek hoe schrootbanden op verantwoorde wijze worden gerecycleerd.

Meer lezen