Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Zomerbanden in de winter

Zomerbanden in de winter

Het gevaar van zomerbanden in de winter

De seizoenen veranderen en de winter is in aantocht. Het wordt kouder en misschien ligt er wat sneeuw of ijs op de weg. U weet dat het beter is, maar banden verwisselen is zo’n gedoe. U vraagt zich af of u niet gewoon uw zomerbanden kunt behouden. Het korte antwoord is nee. Zomerbanden in winteromstandigheden gebruiken is gevaarlijk en verhoogt het risico op beschadigde banden.

Dit kan afhankelijk zijn van plaatselijke weersomstandigheden. Als het het hele jaar droog blijft en niet vriest, dan kunt u wegkomen met zomerbanden in een milde winter. Wees u ervan bewust dat het ook warm moet blijven. Zomerbanden zullen beschadigd raken door koude. Als het slechts af en toe kort vriest, zijn all-seasonbanden mogelijk een optie.

We raden het gebruik van zomerbanden af als er sneeuw of ijs ligt, of als het vriest. In de winter horen er winterbanden op je wagen te liggen.

Minder tractie en weinig grip

Zomerbanden hebben een lagere rolweerstand dan winterbanden; dat verbetert efficiëntie en besturing terwijl het ook het geluidsniveau beperkt. De loopvlakken op deze banden doen het echter slecht bij ijs en sneeuw.

In winters weer versnellen zomerbanden zeer slecht. Winterbanden of sneeuwbanden zullen het beter doen op besneeuwde wegen. Zomerbanden hebben een lage rolweerstand, wat zorgt voor lange remafstanden op ijs of sneeuw. Een winterband heeft een diep loopvlak dat ingrijpt op sneeuw en ijs, wat voor een kortere remafstand zorgt. Daarentegen is de samenstelling van winterbanden veel zachter en minder gevoelig voor koude temperaturen.

De rubberen samenstelling van zomerbanden is ontworpen voor warm weer. Bij lagere temperaturen wordt het rubber stijver. Zelfs wanneer er geen sneeuw of ijs ligt, zullen de banden minder tractie hebben.
Zelfs all-seasonbanden lijden aan minder effectieve sneeuwtractie. Deze banden hebben een verhoogd risico op slippen bij het draaien, versnellen, en remmen. In gebieden met hevige sneeuwval, bevelen we aan om de all-seasonbanden te vervangen door winterbanden.


Risico op schade door koude temperaturen

Zelfs op droge wegen zonder sneeuw en ijs, brengt de winter koudere temperaturen met zich mee. Zomerbanden zijn niet gemaakt voor koud weer. De loopvlakken zullen verstijven. Dat zorgt niet alleen voor minder tractie, maar het vormt ook een risico voor de band zelf.

De banden verliezen hun elasticiteit en kunnen scheuren. Er is een risico dat het te stijve loopvlakblok scheurt. Gescheurde banden zijn niet meer veilig voor gebruik en moeten vervangen worden.

In de winter met zomerbanden rijden wordt gezien als ongeschikt gebruik en de garantie zal schade die hieruit voorkomt dan ook niet dekken.


All-seasoncompromis

Als de lokale weersomstandigheden mild zijn, kunt u uw wagen uitrusten met all-seasonbanden in de winter, of het hele jaar door. De keuze voor de juiste band is afhankelijk van hoe koud het wordt, maar ook van uw rijstijl en het aantal kilometers dat u rijdt.

All-seasonradiaalbanden zijn echter niet geschikt voor extreme winderomstandigheden. Ze remmen trager dan winterbanden, en vormen zo een veiligheidsrisico. Ze zijn ook minder efficiënt in warme, droge omstandigheden dan zomerbanden.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Zomer-, winter-, of all-season-banden?

When do you need summer tyres, winter tyres, or all-season tyres?

Kiezen tussen zomer-, winter- of all-season-banden.

Meer lezen

Winterbanden in de zomer

Winter tyres in summer

Waarom u beter geen winterbanden gebruikt in de zomermaanden

Meer lezen

Hoe een band wisselen

How to change a tire

Of u nu plots een lekke band heeft of u een seizoensset wisselt, hier is de stappengids voor het vervangen van een band.

Meer lezen