Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Winterbanden in de zomer

Winterbanden in de zomer

Waarom u beter geen winterbanden gebruikt in de zomermaanden

In dit onderdeel leggen we uit waarom winterbanden in de zomermaanden geen goed idee zijn. De redenen zijn nogal overtuigend, en we zijn er zeker van dat u met ons zult instemmen.

Er zijn goede redenen waarom winterbanden onmisbaar zijn in de winter. Ze zijn gemaakt van gespecialiseerde, flexibele rubberen bestanddelen met unieke profielen voor de beste grip op sneeuw en gladde wegen door ijs of ijzel. Ze werken het best bij koude temperaturen en winterse neerslag en bieden bestuurders in mogelijk gevaarlijke situaties zelfvertrouwen en zekerheid.

Maar terwijl deze banden een onbetwiste kampioen zijn in koudere klimaten, zijn diezelfde eigenschappen een nadeel bij warmere temperaturen. Een droog wegdek zonder sneeuw of ijs heeft geen behoefte aan banden die aan de weg kleven voor tractie.

winter_tires_warm_roads_global

1. Winterbanden zijn geen fan van warme wegen

Het zachtere profiel van een winterband slijt veel sneller op warm asfalt. Het is het rubberbestanddeel dat is ontwikkeld om zacht en flexibel te blijven wanneer temperaturen onder 7°C (46°F) dalen. Het is uiterst effectief om de negatieve impact van koude temperaturen af te zwakken en zorgt voor meer tractie in winterse omstandigheden.

Maar wanneer u de winterbanden het hele jaar door gebruikt, zal datzelfde zachte profiel veel sneller slijten bij warmere temperaturen. Het verkort de levensduur met maar liefst 60 procent. De kans is reëel dat u ze sneller moet vervangen dan wanneer u ze gewoon zou verwijderen in het begin van de lente.

Onze aanbeveling voor warm weer is all-season- of zomerbanden, die worden geproduceerd met een andere rubbersamenstelling die bedoeld is om hogere temperaturen aan te kunnen. En - goed geraden - als we het omgekeerd bekijken, kunnen we vaststellen dat de samenstellingen gebruikt voor zomerbanden hard en broos worden in winterse omstandigheden.

winter_tires_fuel_economy_global

2. Meer brandstofverbruik

Als u winterbanden gebruikt in de zomer, dient u ook te weten dat u meer brandstof zal betalen.

Op een warme ondergrond is de rolweerstand van een winterband veel hoger dan van een zomer- of all-season-band. Dit is omdat de zachte rubbersamenstelling meer vervormt. Hierdoor wordt de rolweerstand hoger, met een hoger brandstofverbruik tot gevolg waardoor u vaker zult moeten tanken.

De gevolgen van rijden op winterbanden in de zomer zijn slecht voor het milieu en de algemene levenskwaliteit. Door meer brandstof te verbruiken, is de uitstoot van koolstofdioxide hoger. Daarnaast is er ook meer rolgeluid, waardoor uw ritten inboeten aan comfort.

winter_tires_handling_global

3. Impact op wendbaarheid en veiligheid

Als u niet overschakelt op all-season- of zomerbanden bij warm weer, zal uw wagen niet de optimale wendbaarheid en dus veiligheid hebben - vooral in onverwachte scherpe bochten.

Denk maar aan het scenario waarbij een bestuurder een noodmanoeuvre moet uitvoeren. Winterbanden op een droog wegdek zijn te zacht. De wagen zal minder goed reageren dan mogelijk in een kritische situatie.

En de remafstand is langer. Tests tonen aan dat winterbanden gebruiken in de zomer leidt tot een verlenging van de remafstand van ten minste 10 procent op droge ondergrond en 26 procent op natte ondergrond.

Op lange termijn zullen winterbanden die de hele lente, zomer en herfst zijn gebruikt tot de volgende winter versleten loopvlakblokken hebben (door de zachtere samenstelling). Winterbanden met onvoldoende profieldiepte hebben niet zoveel grip of tractie op ondergronden met sneeuw of ijs en dit is belangrijk om veilig te kunnen rijden.

Een dealer zoeken

Zomer-, winter-, of all-season-banden?

When do you need summer tyres, winter tyres, or all-season tyres?

Kiezen tussen zomer-, winter- of all-season-banden.

Meer lezen

Zomerbanden in de winter

Summer tyres in winter

Gebruik geen zomerbanden in de winter.

Meer lezen

Hoe een band wisselen

How to change a tire

Of u nu plots een lekke band heeft of u een seizoensset wisselt, hier is de stappengids voor het vervangen van een band.

Meer lezen