Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Remmen met nieuwe banden

Remmen met nieuwe banden

Wat u moet weten over het rijden met nieuwe banden

Nieuwe banden moeten voorzichtig worden ingereden. Ontdek waarom — en hoe u met nieuwe banden rijdt om de prestaties en veiligheid te optimaliseren.

Heeft u een nieuwe wagen? Of misschien heeft u nieuwe banden, vers van de productielijn, ter vervanging van uw versleten stel banden?

Voordat u gas geeft om te zien wat die nieuwe banden kunnen doen, is er iets wat u moet weten: net als een nieuw paar schoenen, moeten nieuwe banden worden ingereden voordat ze hun beste prestatie halen. Ontdek waarom en volg onze tips om uw nieuwe banden veilig klaar te maken voor langdurig gebruik.

Wat is er anders aan nieuwe banden?

Een aantal factoren zorgen ervoor dat de prestatie van uw nieuwe banden een beetje anders is dan uw oudere banden.

Smeermiddelen. Tijdens de productie wordt een smeermiddel gebruikt om de banden uit hun mallen te verwijderen. Deze stof blijft op het loopvlak totdat het afslijt op de weg. Voordat het volledig is afgesleten, kan het uw tractie verminderen.

Antioxidanten. Deze worden gebruikt om te voorkomen dat het rubber van de band afbreekt bij blootstelling aan omgevingsfactoren zoals schommelende temperaturen en zuurstof. Ze kunnen ervoor zorgen dat de banden in het begin glad aanvoelen.

Loopvlakdiepte. Nieuwe banden zullen natuurlijk beschikken over een maximale loopvlakdiepte. Dit nieuwe loopvlak is stijf, glad, diep en kan onbuigzaam aanvoelen, aanvankelijk als een dikke buffer tussen u en de weg. Dit kan leiden tot iets dat wegknikken heet.


Wat is "wegknikken"?

Het wegknikken van het loopvlak, of het wegknikken van de band, is een licht overmatige beweging die u kunt voelen bij het sturen van een voertuig dat onlangs is uitgerust met nieuwe banden. Deze beweging komt voort uit de flexibiliteit in het rubber tussen het loopvlak en het karkas.

Ter vergelijking:

  • Gladde racebanden — zonder loopvlak — knikken amper weg.
  • Sneeuwbanden — met een diep loopvlak — knikken het meest weg.

Ik dacht dat een nieuw, diep loopvlak goed was? 

Dat zou je inderdaad denken. Maar eigenlijk werkt het beter als het enige tijd op het asfalt heeft doorgebracht. Deze opruwperiode optimaliseert de grip en wendbaarheid van de banden.

Hoe rijd ik nieuwe banden in?

Rijd zacht en ontspannen - versnel, rem en neem bochten soepel - en dat gedurende de eerste 500 mijl. Dit zal uw banden veilig voorbereiden op regelmatige prestaties. Na deze afstand zijn de smeermiddelen en andere stoffen die in het fabricageproces zijn gebruikt, volledig afgesleten.

Wat te doen:

  • Rijd zoveel mogelijk op droge wegen
  • Rijd met matige snelheid
  • Laat een grotere afstand tussen u en de voorligger, omdat uw remafstanden langer kunnen zijn.

Wat niet te doen:

  • Scherp versnellen
  • Vol op de remmen trappen, als u dit kunt vermijden.

De smeermiddelen die worden gebruikt om de band aan het wiel te monteren, kunnen enige band/velgslip veroorzaken als u op de remmen trapt — dus het is bijzonder belangrijk dat u dit vermijdt tijdens de eerste paar honderd mijlen.


Een aanpassingsperiode voor banden — en bestuurders


Zelfs als u voor uw wagen opnieuw hetzelfde merk en model van banden hebt gekocht die u eerder had, merkt u misschien een verschil in het rijden. Waarschijnlijk hadden uw oude banden heel weinig loopvlakdiepte tegen de tijd dat u ze verving. Banden met zeer weinig loopvlak reageren sneller, omdat er minder loopvlak moet buigen tijdens het manoeuvreren. Dus misschien voelt u dat nieuwe banden iets minder snel reageren tot ze volledig ingereden zijn.

U dient er niet alleen voor te zorgen dat uw banden zich kunnen aanpassen en stilaan uitstekend gaan presteren, maar met een zachte inrijperiode heeft ook u de kans om u aan te passen aan uw nieuwe banden.


Zacht inrijden, gevolgd door voortdurende zorg


Doe het een tijdje rustig aan met uw nieuwe banden en ze zullen u belonen met een lange, betrouwbare dienstperiode. Om dit te helpen garanderen, is het raadzaam om zelfs na deze inrijperiode regelmatig uw banden te laten controleren. Let op de volgende factoren:

  • Voldoende loopvlakdiepte
  • Correcte druk bij het oppompen
  • Eventuele tekenen van slijtage of beschadiging

Goed onderhouden banden leveren topprestaties en garanderen uw veiligheid op de weg.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Banden wisselen

Seasonal tyre change

De juiste band voor het juiste seizoen kiezen.

Meer lezen

Banden monteren

Uitleg over het monteren van nieuwe banden.

Meer lezen

Banden mengen

Mixing tyres

Het is het beste om dezelfde banden op iedere wielpositie te monteren.

Meer lezen