Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Banden mixen

Banden mengen

Uw banden mengen of niet?

Continental raadt aan om banden te monteren van hetzelfde merk, dezelfde maat, loopvlaksamenstelling, belastingsindex en snelheidsindex op elke positie van de auto.

Voor optimale veiligheid en prestaties raadt Continental aan om dezelfde band op elke positie van de auto aan de brengen, dus bestuurders horen hetzelfde merk, dezelfde maat, loopvlaksamenstelling, belastingsindex en snelheidsindex op de voor- en achterwielen aan te brengen.

Als minimumvereisten moeten banden de aanbevelingen van de voertuigproducenten over grootte, belastingsindex en snelheidsindex volgen. Dat is in veel landen een wettelijke vereiste.

Een wagen besturen met banden van verschillende groottes, constructies, belastingsindexen of snelheidsindexen kunnen een gevaar vormen voor u en andere weggebruikers. Het is altijd het beste om de specificaties van de voertuigproduct te volgen of een gekwalificeerd bandenspecialist te raadplegen.

De voordelen van bandrotatie

Bandrotatie is een bewezen strategie om de levensduur te verlengen en bandslijtage te verminderen.

De voertuigproducent zal een aangepaste raad geven over de de optimale rotatiepatronen en -frequentie. Het rotatiepatroon hangt af van of u symmetrische, asymmetrische of directionele banden hebt. Als er geen speciale overwegingen zijn, bevelen wij aan om wielen asgewijs tussen de voor- en achterkant op regelmatige basis te roteren.

Wat bereft timing, is de seizoensgebonden wissel tussen zomer- en winterbanden een uitstekende gelegenheid. Daarnaast is ook bandenrotatie na intervallen van 5.000 en 10.000 km effectief.

Als u tekenen opmerkt van ongelijke bandslijtage, echter, kunt u overwegen om ze nog vaker te roteren. En vraag aan uw plaatselijke bandendealer om te controleren op verkeerde wieluitlijning of een ander mechanisch probleem. Ze kunnen de nodige aanpassingen aanbrengen.

Volwaardige reservebanden van dezelfde grootte en constructie als de gewone banden horen ook thuis in uw bandenrotatie. Vergeet echter niet de bandenspanning te controleren en aan te passen voordat u de reserveband incorporeert.

Over bandenspanning gesproken, u hoort ook de bandenspanning volgens de aanbeveling van de voertuigproducent voor de nieuwe wielpositie te volgen, aangezien de specifieke druk voor de voor- en achterbanden kan verschillen.

Geroteerde banden kunnen ook het  Tire Pressure Monitoring System (TPMS) beïnvloeden indien uw auto daarmee uitgerust is. Raadpleeg de handleiding voor de eigenaar of een gekwalificeerde serviceprofessional om de juiste aanpassingen te maken en het systeem te rekalibreren.


Kunt u verschillende bandenmerken en loopvlakpatronen op uw voertuig mengen? 

Allereerst is het onze raadgeving om dezelfde banden aan te brengen op elke positie van uw voertuig.

Als mengen echter onvermijdelijk wordt door een gebrekkige beschikbaarheid of financiële beperkingen, dan is het mogelijk om bandenmerken en loopvlakpatronen te mengen - maar enkel als banden met dezelfde  loopvlakpatronen  en merken op dezelfde as geplaatst worden. Dat betekent dat u een identiek paar banden op de voorste of achterste as plaatst.

Het kan ook mogelijk zijn om banden met verschillende belastings- en snelheidsindexen te mengen als de belastings- en snelheidssymbolen hoger zijn dan de minimum aanbevolen hoeveelheden door de voertuigproducent (extra lading vs. standaardlading). In deze gevallen monteert u de banden met hogere hoeveelheden op de achterste as.

Banden met verschillende loopvlakdieptes mengen

Als u slechts twee banden van uw voertuig vervangt, dan zullen de nieuwe banden waarschijnlijk een grotere loopvlakdiepte hebben dan de oudere banden.

Banden met verschillende loopvlakdiepten mengen is over het algemeen toegestaan. De bandenindustrie raadt aan om nieuwe banden om de achteras te monteren. Dat zal zorgen voor betere grip op de achteras en mogelijke overstuurtoestand of verlies van voertuigstabiliteit op gladde oppervlakken verminderen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Sommige autoproducenten bevelen aan om nieuwe banden op de vooras te monteren, bijvoorbeeld, als de auto op voorwielaandrijving werkt. Raadpleeg het handboek van uw voertuigproducent of een bandenspecialist voor meer informatie.


Goedgekeurde bandencombinaties

Sommige voertuigen zijn in de fabriek uitgerust met banden van verschillende grootte op de voor- en achteras. Deze bandencombinaties zijn specifiek voor die wagen en vereisen speciale overwegingen wanneer het tijd is ze te vervangen. Volg altijd de aanbevelingen van de voertuigproducent.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Banden wisselen

Seasonal tyre change

De juiste band voor het juiste seizoen kiezen.

Meer lezen

Banden monteren

Uitleg over het monteren van nieuwe banden.

Meer lezen

Banden weggooien

A second life for old tyres

Ontdek hoe schrootbanden op verantwoorde wijze worden gerecycleerd.

Meer lezen