U bent klaar om winterbanden voor uw wagen te kopen. Gefeliciteerd. Als u in een regio woont waar de temperatuur elke winter tot onder 7 graden daalt, is het een zeer verstandige beslissing om veiligheid te garanderen voor uzelf en andere weggebruikers.
Winterbanden hebben unieke eigenschappen die de risico’s van sneeuw, ijs en dalende temperaturen op de weg verminderen, waardoor automobilisten meer controle achter het stuur krijgen.
Nu u besloten hebt om verder te gaan, laten we een aantal factoren goed bekijken. Wanneer u investeert in een stel winterbanden, bijvoorbeeld, moet u ze op de vier wielen van uw wagen aanbrengen. Dit optimaliseert de besturing van het voertuig en vermindert het risico van verlies van tractie op de achteras of vooras bij het rijden op gladde wegen. Meng geen zomerbanden en winterbanden op personenauto’s.
Nog een paar nuttige dingen om te overwegen voordat u een nieuw stel winterbanden kiest.
De bepalende eigenschappen van een goede winterband zijn het loopvlakpatroon, de lamellen en de bandencompound. Als het kouder wordt en er ijs op de wegen is, zijn deze banden klaar om de weerelementen aan te pakken.
Winterbanden hebben een speciaal loopvlakpatroon om een superieure tractie te bieden op besneeuwde, natte en ijzige wegen. De rotatie van het wiel zal de sneeuw in de bredere groeven duwen en voor extra tractie zorgen. Het loopvlak is ook voorzien van lamellen — kleine sleuven — die voor extra tractie zorgen doordat de loopvlakblokken kunnen buigen en dieper in de sneeuw of ijs kunnen graven.
Ten slotte heeft de bandencompound een hoger percentage natuurlijk rubber, waardoor de band zacht en flexibel blijft bij koude temperaturen. Als de bandencompound niet is ontworpen om in winterse omstandigheden te opereren — zoals het geval is in een zomerband — zal hij hard en broos worden. Dat leidt op zijn beurt tot een aanzienlijke afname van tractie en grip.
U kunt winterbanden identificeren aan de hand van één van de twee symbolen op de zijkant: het M+S-symbool en het symbool van de berg met een sneeuwvlok. Beide zijn industrienormen. Als deze symbolen niet op de band zijn weergegeven, is die niet geschikt voor gebruik in de winter.
1. M+S-symbool
Banden met het M+S-symbool hebben een loopvlakpatroon, een loopvlakcompound of een structuur die is ontworpen om betere prestaties te leveren in de sneeuw in vergelijking met een gewone band, vooral wat betreft zijn vermogen om het voertuig in beweging te brengen of te houden.
2. Three-Peak Mountain Snowflake-symbool
Het symbool van de berg met de sneeuwvlok is een strengere certificering die winterbanden identificeert volgens VN/ECE-reglementen (geldig in de EU en diverse andere landen) en de bandenvoorschriften van de VS en Canada. De sneeuwprestaties van deze winterbanden worden bewezen door objectieve tests om aan bepaalde limieten te voldoen of ze te overschrijden. Deze banden bieden hoge prestaties met betrekking tot veiligheid en controle in de sneeuw, op ijzige wegen, en in het algemeen bij lage temperaturen.
Wanneer u een nieuw stel winterbanden voor uw voertuig koopt, moet u de maatspecificaties controleren zoals verstrekt door de fabrikant. Deze details kunt u vinden in het handboek voor de eigenaar, op de deur aan de bestuurderszijde of onder de brandstoftankdop. Het eenvoudigste is dezelfde bandenmaat als de originele banden te gebruiken.
Voor winterbanden is de aanbevolen bandenspanning in PSI dezelfde als voor zomerbanden. Ook hiervoor kunt u het handboek voor de eigenaar gebruiken of kunt u de informatie vinden op de deur aan de bestuurderszijde of onder de brandstoftankdop. U kunt schommelingen in de luchtdruk niet vermijden; bij elke daling van 10 graden in de luchttemperatuur, zullen de banden met één PSI zakken.
Het belangrijkste is om uw bandenspanning elke twee tot vier weken te controleren en te regelen als dat nodig is. Rijden met slecht opgepompte banden heeft gevolgen voor het brandstofverbruik en de slijtage van het loopvlak en kan zelfs leiden tot een lekke band.