Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

EU-bandenlabel

EU-bandenlabel

Alles over het EU-bandenlabel en wat het u vertelt

Alle in de Europese Unie verkochte banden zijn onderworpen aan verplichte bandenetikettering. Het EU-bandenlabel biedt duidelijke informatie over de milieu- en veiligheidskenmerken van een band op basis van drie centrale criteria: brandstofefficiëntie, nat remmen en geluidsniveaus. Het begrijpen van deze symbolen op het bandenlabel helpt bestuurders om cruciale beslissingen te nemen over een grotere verkeersveiligheid, minder vervuiling en een verhoogde brandstofbesparing.

Rolweerstand en brandstofefficiëntie

Uw banden draaien terwijl u rijdt; ze buigen naar en weg van het wegdek. Dit leidt tot energieverlies. De hoeveelheid verloren energie komt overeen met de rolweerstand van de band.

Banden met een lage rolweerstand zijn het meest energie-efficiënt. Dat betekent dat er minder vermogen — en dus minder brandstof — nodig is om het voertuig te verplaatsen.

Aangezien banden tussen 20% en 30% van het brandstofverbruik van een voertuig kunnen uitmaken, zullen nieuwe banden die energie-efficiënt zijn leiden tot directe brandstofbesparingen.

Hoe het EU-bandenlabel te lezen

Het bandenlabel is voorzien van eenvoudige pictogrammen die informatie geven over de volgende drie essentiële aspecten van de prestaties van een band.

1. Natte grip

Een goede grip is van essentieel belang voor veilig rijden op een natte weg. De rating betreffende de natte grip geeft aan hoe goed de band zal presteren in natte weersomstandigheden, waarbij de prestaties zijn ingedeeld van klasse A tot klasse G (hoewel D en G momenteel niet in gebruik zijn). Over het algemeen gaat het EU-label uit van een snelheid van 80 km/h. Als u bij deze snelheid remt, zal een band van klasse A tot stilstand komen in natte weersomstandigheden na 28 meter. Ter vergelijking, een band van klasse F heeft 46,5 meter nodig om tot stilstand komen, dus een verschil van meer dan 18 meter. Vanuit veiligheidsoogpunt is het zinvol om te kiezen voor een band met een hogere klasse.

2. Brandstofefficiëntie

Afhankelijk van de rolweerstand van de band, zal de brandstofefficiëntie variëren van klasse A (het beste brandstofverbruik) tot klasse G (het slechtste brandstofverbruik). Tussen de klassen neemt het brandstofverbruik met ongeveer 0,1 liter toe voor elke gereden 100 km.

3. Geluidsniveau

Het geluidsniveau is het externe rolgeluid dat door de band wordt gegenereerd, gemeten in decibel. Het aantal op het label aangegeven geluidsgolven komt overeen met het geluidsniveau van de banden. Een enkele geluidsgolf betekent dat de band het laagste geluidsniveau heeft, tussen 67 en 71 dB. Het hoogste niveau wordt weergegeven door drie geluidsgolven, tussen 72 en 76 dB.

Hoeveel verschil maakt het?

Het kiezen van energie-efficiënte banden zal uw brandstofkosten verlagen. Overschakelen van banden van klasse G naar banden van klasse A, bijvoorbeeld, kan het brandstofverbruik met maar liefst 9 procent verbeteren.

Laten we ons inbeelden dat uw wagen een brandstofverbruik van 8 liter per 100 km heeft, en u rijdt 65.000 km met één stel banden. Het gebruik van banden van klasse A betekent een brandstofbesparing van maximaal 440 liter gedurende hun levensduur. Als de brandstofprijs €1,50 per liter bedraagt, kunt u mogelijk tot €660 besparen tijdens de levensduur van de banden.

Houd er rekening mee dat de extra aankoopkosten van energie-efficiënte banden kunnen worden gecompenseerd door de brandstofkostenbesparingen, wat zorgt voor een totale algemene besparing in de loop van de tijd.

Tips om efficiënt te rijden

De werkelijke brandstofefficiëntie en verkeersveiligheid hangen sterk af van het gedrag van de bestuurder. Denk hierbij vooral aan de volgende factoren:

  • Controleer regelmatig de bandenspanning om er zeker van te zijn dat deze op het aanbevolen niveau ligt; een lage druk heeft invloed op het brandstofverbruik en de remprestaties;
  • Controleer op tekenen van ongelijke bandslijtage, vooral langs de randen van de voorbanden. Ongelijke slijtage kan wijzen op een tracking- of ophangingsprobleem dat het brandstofverbruik kan verhogen en ervoor kan zorgen dat uw banden sneller verslijten;
  • Vermijd scherp versnellen en vertragen; dit verhoogt uw brandstofverbruik en verslijt uw banden;
  • Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het onderhoud van uw voertuig;
  • Extra gewicht verhoogt het brandstofverbruik; verwijder regelmatig niet-essentiële artikelen uit de wagen.

Verklaring betreffende het EU-bandenlabel

Continental is verheugd over de invoering van het Europese bandenlabel en de verbetering van de bandeninformatie voor consumenten op het verkooppunt.

Sinds die introductie in november 2012 heeft het label het bewustzijn van de consument inzake brandstofefficiëntie, veiligheidseigenschappen en geluidsniveaus van nieuwe banden verhoogd.

Tussen elke klasse zal het verschil in brandstofverbruik voor elke gereden 100 km variëren met ongeveer 0,1 liter, en de vereiste remafstand op een natte weg bij 80 km/uur zal toenemen of afnemen met maximaal 6 meter.

Bandentests die worden uitgevoerd door automagazines blijven een essentiële bron van informatie voor automobilisten, omdat ze naast de drie criteria op het etiket tot 11 producteigenschappen testen die relevant zijn voor de veiligheid.

Bandprestatiecriteria die essentieel zijn in de winter, bijvoorbeeld, zijn niet aanwezig op het etiket. Wij dringen er bij de consument op aan om alternatieve publicaties te raadplegen, zoals bandentesten, advies van de detailhandelaar, materialen van de fabrikant, enz., bij de aankoop van winterbanden.

Raadpleeg de officiële website van de Europese Commissie voor meer informatie over het EU-bandenlabel.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Banden kopen

Buying tyres

Wat u moet weten voordat u nieuwe banden koopt.

Meer lezen

Aankoopgids voor nieuwe banden

New tyre purchase guide

Wanneer de tijd is aangebroken om nieuwe banden voor uw wagen aan te schaffen, zijn dit de dingen die u moet overwegen.

Meer lezen

Winterbanden kopen

Buyer’s guide to winter tyres

Kopersgids voor winterbanden.

Meer lezen