Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Aankoopgids voor nieuwe banden

Aankoopgids voor nieuwe banden

Ken de feiten voordat u nieuwe banden koopt

Feiten: Checklist nieuwe banden

  • Controleer uw voertuigdocumentatie voor alle goedgekeurde bandentypes.
  • Bandgrootte wordt gedefinieerd door breedte, diameter en de ratio hoogte-tot-breedte.
  • De belastingsindex zegt u het maximale gewicht van de lading die uw voertuig aankan.
  • De snelheidsindex geeft aan wat de maximumsnelheid van de band is.
  • Monteer hetzelfde merk en model op alle vier wielposities.

De prestaties en besturing van uw voertuig is afhankelijk van de banden. Banden zijn uiteindelijk het enige contact tussen de auto en de weg.

Dus, wanneer de tijd is aangebroken om een nieuwe bandenset aan te schaffen voor uw voertuig, dan zijn er meerdere factoren die u in overweging moet nemen, waaronder uw rijstijl, budget en uw regio.

Belangrijkste vereisten

De eerste vereiste bij het kiezen van nieuwe banden is dat ze compatibel zijn met uw voertuig. Het handboek van de eigenaar en de documentatie zullen een lijst bevatten van alle compatibele bandtypes. U kunt de belangrijkste eigenschappen van een band ook op de zijkant vinden. Kijk naar de huidige banden van uw wagen en gebruik dat als startpunt.

We bevelen ten sterkte aan dat een voertuig dezelfde banden heeft op elke wielpositie. Deze uniformiteit is essentieel om prestaties en controle te behouden.


 

Bandenmaat wordt uitgedrukt in breedte, diameter, en ratio hoogte-tot-breedte. De breedte is een driecijferig nummer dat het aantal millimeters van een zijkant tot de andere meet (1). De ratio is een percentage van twee of drie cijfers van de hoogte in verhouding met de breedte (2). De diameter, uitgedrukt in centimeters, moet passen bij de grootte van het wiel van uw voertuig.

Banden kunnen ook verschillen qua constructie, aangegeven door de letter R (3). Tot de jaren 70 kwamen diagonaalbanden het vaakst voor; ze hadden een behuizing gemaakt van rubberen koordlagen met randen om de velgranddraad geplooid. Bij modernere auto’s heeft de radiaalband de diagonaalband volledig vervangen. De koorden in de behuizing van een radiaalband staan loodrecht op de rijrichting. Vanaf de zijkant bekeken lopen de koorden radiaal - waardoor de band zijn naam gekregen heeft.

De banden moeten in staat zijn de lading van het voertuig te dragen; deze capaciteit wordt de belastingsindex genoemd (4). Zoek de index op om het gewicht te bepalen, en vermeerder het door het aantal banden om het maximale laadgewicht te berekenen.
De snelheidsindex, aangeduid door een letter op de zijkant (5), is de maximumsnelheid van de band. Wees u ervan bewust dat banden met een hogere maximumsnelheid wel snellere bandenslijtage hebben. De snelheidsindex moet minstens even hoog zijn als de maximumsnelheid van het voertuig.

De producent geeft u ook informatie over de ideale bandenspanning voor optimale werking van de wagen. Wees voorzichtig als u met een band rijdt die bijna zijn maximumgewicht draagt; het verandert de besturing van het voertuig en verhoogt de bandenslijtage.

Controleer de zijkant voor andere informatie zoals maat (6), veiligheidscodes en associatie-iconen. Ze laten u weten of de band goedgekeurd is in uw land en aan kwaliteitsstandaarden voldoet. 


Optionele overwegingen

Alles samen, zijn de belangrijkste vereisten voor een band om uw selectie te verkleinen. Maar passagiersbanden hebben nog veel andere opties. De juiste band kiezen, is afhankelijk van uw rijstijl en budget.

Bent u op zoek naar een rustige, comfortabele rit? Banden in deze categorie hebben een loopvlak dat ontworpen is om lawaai te beperken. Maar het loopvlakrubber kan zachter zijn, wat de slijtage verhoogt. Daarom zijn stille banden het meest geschikt voor verharde wegen.

Of zoekt u naar banden die voor de beste brandstofbesparing zorgen? Die banden hebben een loopvlak met lagere rolweerstand wat een aanzienlijk verbeterde brandstofkilometerafstand oplevert.

Als u op onverharde wegen rijdt of van off-roading houdt, is bandveelzijdigheid essentieel. Een all-terrainband kan volstaan. Maar u kunt ook kiezen voor toegevoegde zijkantbescherming van een off-roadband. Veel gespecialiseerde truckbanden, zoals modderbanden, bieden tractie voor aan variatie aan terreinen.

Ten slotte, besef dat verschillende bandtypes anders sturen. Geef uzelf tijd om aan te passen tijdens het rijden, versnellen, en remmen met nieuwe banden.

Winter-, zomer, en all-seasonbanden

Rijomstandigheden veranderen doorheen het jaar. Veel wagens zijn uitgerust met all-season general-purposebanden.

Wanneer de tijd is aangebroken, houdt u best rekening met het plaatselijke klimaat. Wisselen tussen een set zomer- en winterbanden - of all-season- en winterbanden - is misschien meer geschikt.

All-seasonbanden werken in variërende omstandigheden. Ze bieden accepteerbare tractie en degelijk loopvlakleven. Maar ze zullen het niet zo goed doen als zomerbanden in de zomer. Noch zijn ze zo veilig als winterbanden in extreem winterweer.

Loopvlakpatronen van winterbanden zijn ontworpen voor efficiëntie op sneeuw en smeltende sneeuw. Ze bieden betere besturing en kortere remafstanden op sneeuw en ijs.

Original equipment fabrikantenbanden

Uw wagen wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde banden. Dit zijn de  original equipment (OE)  banden gekozen door de voertuigproducent die aan de exacte vereisten voldoen en ze hebben een reeks rigoreuze testen doorstaan. OE banden kunnen nieuwe ontwerpen zijn, aanpassingen aan een bestaande band, of een stockband naar voorkeur. Voor veel bestuurders is het kiezen van OE banden voor hun voertuig een simpele, duidelijke optie

Een dealer zoeken

Winterbanden kopen

Buyer’s guide to winter tyres

Kopersgids voor winterbanden.

Meer lezen

EU-bandenlabel

EU Tyre Label

Het EU bandenlabel - wat vertelt het u precies? 

Meer lezen