Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Alles over het aanhalen van wielen

De wielen heraandraaien

Controleren op losse slotbouten

Feiten: Waarom slotbouten aangehaald moeten worden

  • 50 km na het bandenwissel zullen garages en banddealers de wielen van uw wagen gratis aanhalen.
  • Na verloop van tijd ondergaan slotbouten de typische spanning en druk van een wagen bij dagelijks gebruik.
  • Deze spanning kan er soms voor zorgen dat de slotbouten losser of vaster gaan zitten.
  • Als slotbouten te los zitten, is er een klein risico dat de wielen los kunnen komen tijdens het rijden.

Wanneer er nieuwe wielen en banden op uw wagen gemonteerd worden - wanneer u bijvoorbeeld verstandig bent geweest en zomer- en winterbanden gewisseld heeft – is het belangrijk om de slotbouten na de eerste 50 kilometer aan te laten spannen.

Waarom moet een verantwoordelijke bestuurder dat doen? Het draait om verkeersveiligheid. Slotbouten zorgen ervoor dat de wielen veilig vastzitten aan de wielkop, waardoor ze een essentieel onderdeel van het voertuig zijn. Maar slotbouten kunnen hun werk niet doen als ze niet op de juiste wijze aangespannen worden.

Controleren op losse slotbouten

Deze spanning omvat het dragen van het voertuiggewicht, de rotatie-effecten bij rijden, verwarmings- en koelcycli, en hobbels en gaten in de weg. Die spanning kan ervoor zorgen dat de slotbouten anders gaan zitten, waardoor ze losser of vaster kunnen gaan zitten.

De aanwezigheid van vuil, zand, roest of gruis tussen oppervlakten zoals de boutdraden of tussen de bout en het wiel kunnen ook voor „valse aanspanning” zorgen bij de initiële aanmeting, waardoor de toegepaste kracht de wrijving doorstaat, maar dat vertaalt zich niet in klemkracht.

Daarom nodigen veel garages en bandenhandelaars bestuurders uit om de volgende werkdag terug te komen om de wielen opnieuw aan te spannen. Dat is een snelle procedure, meestal gratis aangeboden, waarbij elke slotbout op het wiel gecontroleerd wordt om te zien of ze te vast of te los zitten.

Als de slotbouten te vast zitten, kan dat ernstige problemen veroorzaken, zoals het strippen van de schroefdraad en het strekken van de wielbouten. Ze kunnen ook de remtrommels, rotoren, of naven vervormen. Bij te losse bouten bestaat er dan weer een klein risico dat het wiel los kan komen terwijl u aan het rijden bent. De kans dat dit ooit voorvalt is erg klein - maar als het toch zou gebeuren, dan komt uw veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar.


Wanneer moeten slotbouten opnieuw aangespannen worden?

Wanneer nieuwe wielen of vervangwielen voor de eerste keer geïnstalleerd worden, moet de verantwoordelijke de slotbouten aanpassen volgens de aanbevelingen van de producent. Deze gegevens zijn te vinden in de handleiding voor de bestuurder en de documentatie van het voertuig.

Na ongeveer 50 kilometer op nieuwe banden gereden te hebben, moeten de slotbouten gecontroleerd worden en, indien nodig, opnieuw aangespannen worden tot dezelfde waarden als ervoor.

Niet elke wagen heeft echter dezelfde aanspanningsvereisten. Andere wagens vereisen andere aanspanningshoeveelheden om de slotbouten correct vast te maken en zo schade te vermijden.


De juiste volgorde voor het aanspannen van slotbouten

Het losser of vaster maken van slotbouten vereist een speciaal hulpmiddel dat een momentsleutel genoemd wordt.

De monteur zal de momentsleutel aanvankelijk op de helft van de vereiste spanning zetten en dan iedere slotbout aanpassen tot deze stand. Dan wordt de stand op de momentsleutel aangepast om alle slotbouten op de juiste spanning te krijgen.

De slotbouten van een wiel worden in een specifieke volgorde aangespannen om de juiste spanning te verkrijgen. De correcte volgorde voor elk wiel met vijf of tien slotbouten bestaat uit een sterpatroon. Een wiel met slechts vier slotbouten, daarentegen, wordt aangespannen in een kruisvorm.

Een dealer zoeken

Banden opslaan

Storing tyres correctly

Moet u ze recht zetten, stapelen of ophangen?

Meer lezen

Diepte van het loopvlak

Measuring tire tread depth

Waarom u de profieldiepte regelmatig moet nakijken.

Meer lezen

Banden balanceren

Balancing tyres

Trillingen elimineren en vroegtijdige slijtage vermijden.

Meer lezen