Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

De profieldiepte meten

Diepte van het loopvlak

Het belang van de profieldiepte

Feiten: Hoe meet u de profieldiepte?

  • Er zijn op regelmatige afstand slijtage-indicatoren aangebracht op de groeven van de band. Wanneer ze maar even hoog meer zijn als het bandenprofiel, is de band aan vervanging toe.
  • Wanneer u over een bandenprofielmeter beschikt, steekt u de meetsonde in de groef en drukt u de zijkanten gelijk met het loopvlak. Controleer de bovenkant van de meter om het getal af te lezen.

Uw banden vormen een noodzakelijke link tussen uw voertuig en het wegdek. Het profiel heeft grip op het wegdek tijdens het rijden. Maar als het niet diep genoeg is, verliest uw wagen grip en worden de remafstanden langer. Door ondiepe groeven is het moeilijker om de wagen onder controle te houden bij nat weer en stijgt de kans op aquaplaning. Om uw veiligheid te garanderen, dient u de profieldiepte te meten als onderdeel van het onderhoud van uw wagen.

Het profiel of loopvlak is het rubber op de band dat contact maakt met het wegdek. Nieuwe banden hebben een gemiddelde profieldiepte van 8 tot 9 millimeter (10/32 tot 11/32 inch). Door het rijden slijt het profiel af. Een band met een profieldiepte minder dan 1,6 millimeter (2/32 inch) heeft niet voldoende grip. De remafstand stijgt en de controle over het voertuig neemt af. Deze banden zijn niet meer veilig en moeten worden vervangen.

Hou er rekening mee dat de profieldiepte van het loopvlak van uw banden een invloed heeft op veilig rijden in natte en winterse weersomstandigheden. Op natte of met sneeuw bedekte wegen zullen remprestaties aanzienlijk verslechteren als er sprake is van lagere profieldieptes. Op natte wegen is er een bijkomstig verhoogd risico op aquaplaning bij vervagende profieldieptes. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw banden te controleren, uw snelheid te verlagen op natte en met sneeuw bedekte wegen en tijdig uw banden te laten vervangen.Slijtage-indicatoren

Er zijn op regelmatige afstand slijtage-indicatoren of TWI’s aangebracht op de groeven van de band. Wanneer ze maar even hoog meer zijn als het bandenprofiel, zou de band best vervangen worden. 

Er zijn ook verschillende winterbanden met speciale winterslijtage-indicatoren.  Als ze gelijk lopen met het profiel, is de band niet langer geschikt om te rijden in winterse weersomstandigheden. In bepaalde landen worden ze dan ook niet wettelijk meer beschouwd als winterbanden.

Het gebruik van een bandenprofielmeter

Als u beschikt over een bandenprofielmeter, gebruik deze dan om de diepte van het profiel te meten. Steek de meetsonde in de groef en druk de zijkanten gelijk met het loopvlak. Controleer de bovenkant van de meter om het getal af te lezen. Hiervoor kan ook een kleine meetlat worden gebruikt.

U kan de profieldiepte ook inschatten met een penny, een quarter of een stuk van 1 euro, in plaats van met een bandenprofielmeter.

Plaats een muntstuk van 1 euro in de groef van de band. Als het gouden randje boven het profiel uitsteekt, is het tijd om te overwegen uw banden te vervangen.

Controleer de band op verschillende plaatsen. Een band die niet goed is uitgelijnd kan ongelijkmatige slijtage vertonen. Kijk uit voor plaatsen die meer zijn afgesleten dan het oppervlak eromheen. De beoordeling van de profieldiepte moet gebeuren aan de hand van de kleinst gemeten diepte.

Als u niet zeker bent van de meetresultaten, ga dan met uw wagen naar een garage.

Controleer de band op schade

Terwijl u de profieldiepte meet, kijkt u of er geen cupping of zaagtandslijtage zichtbaar is. Dat zijn kleine putjes of deukjes in het profiel. Ze kunnen een indicatie zijn voor foutief uitgelijnde banden of andere problemen met uw voertuig. Ga met uw wagen naar een garage. Zoek ook naar uitstulpingen op het profiel of de zijwanden. Die zijn niet veilig. U heeft een nieuwe band nodig.


Een dealer zoeken

Bandenspanning

Feel the pressure

Onze handleiding voor het meten van bandenspanning.

Meer lezen

De wielen heraandraaien

All about retorquing wheels

De nood om aan te spannen na een wielverwisseling.

Meer lezen

Banden balanceren

Balancing tyres

Trillingen elimineren en vroegtijdige slijtage vermijden.

Meer lezen