Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Levensduur band

Kilometerstand van de banden

Factoren die de levensduur van een band beïnvloeden

Het kilometerrendement van uw banden op lange termijn is afhankelijk van veel factoren. We leggen uit wat ze zijn, en wat u kunt doen om de levensduur van uw banden te verlengen.

Lage tot gemiddelde impact op levensduur van banden

Er zijn twee factoren die een lage tot gemiddelde impact hebben op de levensduur van banden - bandbreedte en overspanning.

Bandbreedte: Bredere banden hebben een breder contactoppervlak met de weg. Dat uit zich in lagere bodemdruk, wat de bandslijtage vermindert en de levensduur van uw banden verlengt. De besturing van uw band is echter ook verbeterd, dus als u op een sportieve of agressieve manier met de wagen rijdt, zal dat een impact hebben op de levensduur van de banden. 

Als u vermijdt snel te rijden of agressieve bochten te maken, of te snel te versnellen en vertragen, dan kunt u een hogere levensduur van uw banden verwachten.

Overspanning: Als de spanning te hoog is voor de lading van het voertuig, dan zal de bodemdruk rond het midden van het contactoppervlak van de banden vergroten, waardoor de slijtage op dat stuk van de band verhoogt.

Het is het beste om uw bandenspanning elke twee tot vier weken te controleren, en om de aanbevelingen van de voertuigproduct te volgen voor gedeeltelijke en volledige ladingen bij het oppompen van de band.

Gemiddelde impact op levensduur

Aangedreven as: Bandslijtage zal groter zijn op de aangedreven as van een wagen dan op de vrijrollende as. In het geval van een voertuig met achterwielaandrijving is er een evenwichtigere verhouding tussen de banden op de voor- en achteras. Bij een voertuig met voorwielaandrijving is de slijtage van de voorste banden verhoogd door de stuurkracht uitgeoefend op de vooras.

De beste techniek om de levensduur van uw banden in dit geval te verlengen is bandrotatie op regelmatige intervallen per jaar, bv. bij het wisselen van zomer- naar winterbanden.

  • Voor wagens met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving roteert u de banden van de achteras naar voor en verplaatst u de voorste banden naar de omgekeerde kant van de achteras.
  • Voor voertuigen met voorwielaandrijving verplaatst u de banden van de vooras naar dezelfde positie op de achteras, en verplaatst u de banden op de achteras diagonaal naar de omgekeerde kant van de vooras.
  • Het x-patroon is een andere mogelijkheid voor wagens met voorwielaandrijving, waar alle banden diagonaal verplaatst worden naar een andere as en een andere positie.

Merk op dat bandrotatiepatronen beperkter zijn voor banden met een eenrichtingsmontagepatroon; want die kunnen enkel naar dezelfde positie op de voor- en achteras gebracht worden en mogen niet van de ene kant naar de andere verplaatst worden.

Wegdek: Wanneer u een voertuig normaal bestuurt, is de invloed van het wegdek relatief klein. Een ruw en schurend wegdek kan de levensduur van uw banden significant verminderen als u de wagen ook agressief bestuurt.

Ons advies is om slecht onderhouden wegen zo veel mogelijk te vermijden, of om niet te vaak van de weg af te gaan zonder geschikte banden. Als wegen met ruwe oppervlakken vaak een onderdeel van uw reizen zijn, overweeg dan om all-terrainbanden te monteren.

Omgevingstemperatuur: De chemische en fysieke eigenschappen van zomer- en winterbanden zijn geoptimaliseerd voor specifieke gebruikstemperaturen. Bij temperaturen lager dan 7°C zullen zomerbanden sneller verslijten. Bij temparturen hoger dan 7°C zullen winterbanden sneller verslijten. 

Het belangrijkste punt is om de banden te monteren die gepast zijn voor het seizoen. Het is niet slechts een factor voor het verlengen van de levensduur van uw banden; het zal de prestaties en veiligheidskenmerken van uw banden het hele jaar door onderhouden.

Grote impact op levensduur van banden

Hierbij komen we aan bij de belangrijkste factoren die de levensduur van banden beïnvloeden, en ook hier kan de bestuurder het verschil maken.

Loopvlaksamenstelling: Bij het ontwikkelen van banden zijn er doelconflicten tussen grip op nat, slijtage en rolweerstand, wat betekent dat één eigenschap vaak bevoordeeld wordt ten nadele van een andere eigenschap (hoewel moderne premiumbanden gemaakt worden van geavanceerde siliconen loopvlaksamenstellingen die de normale onderhandeling tussen slijtage en grip op nat verminderen).

Wanneer u een nieuwe bandenset wilt kopen, helpt het om bepaalde voordelen van de loopvlaksamenstelling op te zoeken. Zo zult u niet verrast worden door tekenen van slijtage voordat u ze verwacht had.

Rijstijl: Snel en sportief rijden is een belangrijke factor voor de levensduur van uw banden. Sterk versnellen en remmen - en hoge bochtsnelheden - verhogen de bandslijtage aanzienlijk.

Zolang u de verkeersveiligheidwetten volgt, zullen we u geen preek geven over uw rijstijl. Maar als u net dat ietsje trager zou rijden of iets minder sterk zou versnellen, dan kan dat veel betekenen voor de verlenging van de levensduur van uw banden.

Spanning en lading: Als de inflatiedruk van de band te laag is voor de voertuiglading, dan kunt er in het contactoppervlak tussen de zijkant en het centrum van de band glijding plaatsvinden. Die verhoogde glijding zorgt voor meer slijtage en een verminderde levensduur van de band.

U zult ongetwijfeld naar de bouwmarkt moeten of op vakantie gaan met volle lading, maar op alle andere momenten bewaart u best niets meer dan het nodige in de koffer. Probeer het gewicht te verlaten, en pas de bandenspanning zoals vereist aan tussen normale lading en volle lading. De aanbevolen bandenspanning onderhouden is ook een factor bij betere brandstofbesparing.

Onderstelgeometrie: Slecht aangepaste stuur- en onderstelgeometrie heeft een enorme impact op de levensduur van uw banden en uit zich vaak als onregelmatige slijtage op de zijkant van de band.

Als u vermoedt dat er een probleem is met de stuur- of onderstelgeometrie, vooral na een onverwachte schok zoals door een kuil of tegen de stoep rijden, dan brengt u best een bezoek aan een plaatselijke garage voor een inspectie.

Motorkracht: Auto’s met hoge kracht en hoger draaimoment kunnen hun levensduur na verloop van tijd verminderen - maar dat hangt ook af van hoe de bestuurder omgaat met de mogelijkheden van het voertuig.

Voor wagens met een hoger draaimoment is de beste optie een Ultra-High Performance-band (UHP), specifiek ontwikkeld om de mogelijkheden van een Ultra-high Performance-voertuig te evenaren.

Zoek uw band

De snelste weg naar de perfecte band.

Bandenspanning

Feel the pressure

Onze handleiding voor het meten van bandenspanning.

Meer lezen

Banden opslaan

Storing tyres correctly

Moet u ze recht zetten, stapelen of ophangen?

Meer lezen

Diepte van het loopvlak

Measuring tire tread depth

Waarom u de profieldiepte regelmatig moet nakijken.

Meer lezen