Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Voel de spanning

Bandenspanning

Waarom u de bandenspanning eens per maand moet controleren

Korte feiten: Hoe de bandenspanning controleren

  • De meting zal accurater zijn als u de bandenspanning controleert wanneer de banden koud zijn.
  • Raadpleeg uw voertuighandleiding voor de aanbevolen spanning voor de voor- en achterbanden.
  • Gebruik thuis of aan een tankstation een betrouwbare bandenspanningsmeter.
  • Lees de PSI (pounds per square inch of pond per vierkante inch) af voor elke band en vergelijk met de voertuighandleiding.
  • Maak de druk hoger of lager naargelang het aanbevolen bereik en houd rekening met de belasting van uw voertuig.

Hoe de bandenspanning te controleren

Als de juiste bandenspanning wordt gebruikt, worden de prestaties van de band verbeterd, gaat de band langer mee en neemt de mpg toe. Continental Tyres heeft deze handige how-to video's gemaakt waarin autodeskundige en tv-presentator Jonny Smith uitlegt hoe u de bandenspanning van uw auto kunt controleren. Heeft u een lekke band en moet u het wiel vervangen? Bekijk dit handige filmpje van Continental over het uitvoeren van een wielwissel.

Start

Veel ongelukken worden veroorzaakt door een te lage bandenspanning. Als u het nog niet doet, wordt het tijd om uw banden elke maand te controleren. Het kost minder geld en misschien zelfs minder levens.

Is elke paar maanden niet genoeg? Nee, dat is het niet. Er zijn veel redenen waarom u de bandenspanning iedere maand moet controleren.

Bespaar geld. Banden verslijten sneller als de bandenspanning te laag is en ze verslijten ongelijkmatig wanneer de bandenspanning te hoog is - in beide gevallen zult u dus vaker nieuwe banden moeten aanschaffen. Degelijke verzorging stabiliseert de structuur en kan de gemiddelde levensduur van een band tot wel 7.5000 km verlengen. En u zult brandstof besparen: als de bandenspanning te laag is, zal het voertuig meer brandstof verbruiken per afgelegde kilometer waardoor het kilometerrendement daalt.


New content item

Geniet van een meer comfortabele rit. Correct opgepompte banden beïnvloeden de reactiviteit van het voertuig, en de besturing en prestaties. Wat ons bij het volgende brengt.


Veiligheid voorop. Wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is, wordt de besturing beïnvloed. Besturing wordt moeilijker wanneer de bandenspanning te laag is en gevaarlijk wanneer de bandenspanning te hoog is, vooral bij snelle bochten. De remafstand, remprestaties en koersstabiliteit worden allemaal beïnvloed. Terwijl uw banden het moeilijker hebben om op de weg te blijven, bouwt de warmte op, waardoor de kans op een klapband en een ernstig ongeluk dus groter wordt.


Denk aan het milieu. Als uw autobanden een bandenspanning hebben die slechts 0,3 bar te laag is, dan wordt de rolweerstand verhoogd, waardoor uw voertuig ongeveer 1,5 procent meer brandstof zal verbruiken en dus ook meer CO2 uitstoten. Een correcte bandenspanning staat gelijk aan de perfecte balans van maximale veiligheid en brandstofbesparing. Uw banden zullen het langer volhouden en u zult uw ecologische voetafdruk verkleinen.


Hoe controleer ik de bandenspanning?

Bandenspanning wordt uitgedrukt als pond per vierkante inch (PSI). Deze wordt gebaseerd op het gewicht en de grootte van een voertuig, en het is belangrijk om de exacte bandenspanning te hanteren die door de producent van uw voertuig wordt aanbevolen. Dat zal veiligheid en optimale prestaties verzekeren.

Controleer de bandenspanning elke twee tot vier weken, en altijd voordat u op een langere reis vertrekt of als u extra lading meeneemt.

Koude banden. Uw meting zal accurater zijn als u de bandenspanning controleert wanneer de banden koud zijn, voordat de buitentemperatuur stijgt en de banden blootgesteld worden aan direct zonlicht. Als de buitentemperatuur met 5,5 graden Celsius stijgt, zal de bandenspanning toenemen met 1 PSI. In de winter kunnen banden in sommige klimaten 5 PSI dalen.


Vind de handleiding. Vind de door de producent aanbevolen bandenspanning voor de voor- en achterwielen van uw specifieke voertuig. Dit is de minimumhoeveelheid luchtdruk die nodig is in koude banden om uw voertuig te ondersteunen. U zult waarschijnlijk twee cijfers vinden, eentje voor normaal gebruik en eentje voor een volledige belading; wat er ongeveer uit zal zien als „35 PSI.” U kunt dit ofwel in de voertuighandleiding van de auto, ofwel op de tankdop, ofwel op de deurlijst van de bestuurder vinden. Als u het niet kunt vinden, raadpleeg dan uw voertuigdealer, -producent of een gekwalificeerd bandenspecialist.


De meter. Gebruik een betrouwbare, accurate bandenspanningsmeter thuis (u kunt er eentje bij een auto-onderdelendealer kopen) of bij een tankstation (bandenspanningsmeters kunnen gratis gebruikt worden). Meters zijn ofwel digitale meters op batterij, ofwel de meer traditionele meters in de vorm van een stok.


Controleer de bandenspanning. Verwijder de ventieldop en bewaar hem op een veilige plaats. Plaats de meter op het ventiel en druk snel en stevig neer totdat het sissende geluid van de ontsnappende lucht stopt. Uw meter zal nu de PSI-meting tonen. Vergelijk dit met de aanbeveling van de producent.


Pas de druk aan. Als de meting boven de aanbevolen limiet ligt, druk dan op het ventiel om wat lucht te laten ontsnappen. U moet dit misschien enkele keren doen voordat de meter de gewenste meting aangeeft. Als de PSI onder de aanbevolen limiet ligt, gebruik dan een luchtcompressor (bij het tankstation als u er geen bezit) om de band met lucht te vullen totdat het juiste niveau bereikt wordt. Plaats de ventieldop weer stevig op het ventiel en herhaal het proces met de overige drie banden en de reserveband.


De allernieuwste technologie

Continental heeft een Tire Pressure Monitoring System (TPMS) dat met wielsensoren en remsystemen werkt om de bestuurder met een waarschuwingslichtje te verwittigen bij lage bandenspanning.

Deze waardevolle veiligheidsfunctie helpt ook brandstofverbruik en CO2-uitstoot te verminderen en verlengt de duur van de optimale prestatie van uw auto.

Zelfs als uw voertuig is uitgerust met een TPMS, moet u de bandenspanning echter nog steeds elke twee tot vier weken controleren om een betere, veiligere rijervaring te verzekeren.


Een dealer zoeken

Bandenspanningscontrolesysteem (TPMS)

All About TPMS

Hoe een TPMS de veiligheid kan verhogen door een vaak voorkomende oorzaak van ongevallen uit te schakelen.

Meer lezen

Stikstof in banden

Inflating tyres with nitrogen

Wat zijn de voordelen van banden opgepompt met stikstof? Het antwoord kan u verrassen.

Meer lezen

Diepte van het loopvlak

Measuring tire tread depth

Waarom u de profieldiepte regelmatig moet nakijken.

Meer lezen