Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

Banden correct opbergen

Banden opslaan

Hoe banden correct opbergen

Wanneer de seizoenen veranderen, denkt u misschiel best al eens na over het verwisselen van uw seizoensbanden.  Of u nu omschakelt naar winter- of zomerbanden, het is belangrijk om na te denken over hoe u uw andere seizoensbanden opbergt.

U kunt ze laten verwisselen door een professional, of u kunt het in uw garage thuis doen. Maar wat doet u nadat ze verwisseld zijn? Weten hoe u banden moet opbergen nadat ze van uw voertuig verwijderd zijn is essentieel. Het is in feite belangrijker dan de meeste mensen realiseren.

Als u niet correct omgaat met uw banden of ze op de geschikte manier opbergt, dan kunnen hun kenmerken veranderen. Dat kan hun levensduur verkorten. Ze kunnen zelfs zo erg achteruit gaan terwijl ze opgeborgen zijn dat ze vervangen moeten worden. Maar als u er correct mee omgaat en ze op de juiste manier opbergt, dan kunt u ze jarenlang gebruiken - en zult u geld besparen.

Volg onze handleiding over gemakkelijke opslag en haal het meeste uit uw banden:


1. Maak ze schoon

Maak de banden schoon met wat detergent, water en een bandenborstel voordat u ze opbergt. Zo kunt u een heel seizoen aan weggruis verwijderen. Maak ook uw wielen schoon als u uw banden erop bewaart. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat u verdergaat met de volgende stap.

2. Geen dressing nodig

Voor deze stap moet u iets niet doen, in plaats van actie te ondernemen. Banden hebben geen dressing of glossproduct nodig voor ze opgeborgen worden. Bandonderdelen zijn zo ontworpen dat ze tegen ozonscheuren en andere omgevingsfactoren bestand zijn. Zulke producten kunnen de levensduur van uw banden verkorten in plaats van te verlengen.


3. Steek ze in een zak

Zoek een grote, luchtdichte zak voor elke band. Probeer bijvoorbeeld eens een zak voor tuinafval. Controleer dat de zak (en de band) volledig droog is en verwijder dan zo veel mogelijk lucht uit de zak (gebruik uw stofzuiger!) en plak de zak toe. Deze luchtdichte omgeving zal olieverdamping van de rubberdeeltjes beperken. Er bestaan ook speciale bandenzakken. Ze maken het transporteren en opslaan van banden gemakkelijker en zorgen ervoor dat ze niet in aanraking komen met stof en gruis. Ze zijn echter niet luchtdicht. Als u ze wilt gebruiken, dan steekt u best de banden nog steeds in een plastieken zak voordat u ze in de bandenzakken steekt.

4. Vermijd de zon

UV-straling en de hitte van de zon kunnnen een slechte invloed op rubber hebben. De plaats waar u uw banden opbergt moet er dus voor zorgen dat de banden niet in aanraking komen met direct zonlicht.

5. Kies uw locatie

Banden moeten nooit in de open lucht opgeborgen worden, of zelfs onder een beschermhoes, of het nu warm of koud weer is. Denk aan een koele, droge, normaal geventileerde plek die uiteraard niet in de zon ligt. Uw kelder of een andere klimaatbeheerste plek is ideaal. Als er een warmtebron aanwezig is in de ruimte, dan moet u de banden daartegen beschermen. De meeste garages, schuurtjes en zolders maken veel temperatuur- en vochtveranderingen mee. Die schommelingen wilt u vermijden.


6. Vermijd chemische blootstelling

De belangrijkste chemische stof die u wilt vermijden: Ozon. Het is ontzettend schadelijk voor banden. Elektrische motors die contactborstels gebruiken, produceren ozon. Zulke apparaten kunnen omvatten:

 • Generatoren
 • Compressors
 • Ovens
 • Schakelaars
 • Afvoerpompen
 • Centrale stofzuigers

Zorg ervoor dat uw opbergplek geen van bovenstaanden omvat. Het volgende moet ook vermeden worden:

 • Oplosmiddelen
 • Brandstoffen
 • Glijmiddelen

7. Bescherm wit rubber

Heeft u whitewall-banden - of andere witte onderdelen (zoals de bedrukking) op uw banden? In het geval dat u ervoor hebt gekozen de banden niet in een zak op te bergen, bergt u ze best zo op dat de witte onderdelen andere witte onderdelen raken en de zwarte onderdelen andere zwarte onderdelen raken. Dit is waarom: Het zwarte rubber aan de witte kant heeft een andere samenstelling dan het zwarte rubber aan de andere kant. Een laag niet-vlekkend zwart rubber wordt gebruikt aan de witte kant van de banden om te vermijden dat olie van de zwarte naar de witte gebieden beweegt en zo verkleuring veroorzaakt. De zwarte zijkant bestaat uit standaardrubber. Daarom zorgt zwart-op-zwart en wit-op-wit opslaan ervoor dat uw wit rubber helder blijft en u geen strepen of vlakken krijgt.

8. Rechtstaand, gestapeld, hangend?

U heeft drie opties voor het opbergen van uw banden:

 • Zet ze rechtop.
 • Stapel ze op hun zijkant.
 • Hang ze op aan haken of bandenrekken.

Rechtstaand is de beste optie omdat dat minder druk legt op de banden. Als u moet stapelen, probeer dan om niet te hoog te stapelen. U wilt vermijden dat de banden vallen en zo beschadigd raken. Banden gemonteerd op velgen? In dat geval krijgt stapelen de voorkeur. Een andere goede optie voor banden op velgen is ze op te hangen aan bandhaken of bandenrekken. Hang nooit banden zonder velgen op, want daardoor kunnen ze vervormen en beschadigd raken.

Banden zullen verouderen. Maar met deze tips kunt u hun levensduur verlengen. En onthoud: Het is een goed idee om uw banden nog eens te laten controleren voordat ze weer op uw voertuig gemonteerd worden voor een nieuw rijseizoen.

Een dealer zoeken

Bandenspanning

Feel the pressure

Onze handleiding voor het meten van bandenspanning.

Meer lezen

De wielen heraandraaien

All about retorquing wheels

De nood om aan te spannen na een wielverwisseling.

Meer lezen

Banden balanceren

Balancing tyres

Trillingen elimineren en vroegtijdige slijtage vermijden.

Meer lezen