Learn all you need to know about tires – and more besides – with this comprehensive tire lexicon from Continental.

Nieuw EU bandenlabel

De uitstoot van wagens verlagen met EU bandenlabels

 

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE EU BANDENLABEL

"De EU heeft zich geëngageerd om zijn broeikasgassen terug te dringen en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het verlagen van de CO2-uitstoot van het wegtransport speelt een belangrijke rol in het realiseren van die doelstellingen.

Zuinigere banden kiezen kan helpen om de emissies van het wegvervoer te beperken. Om consumenten te helpen gefundeerde beslissingen te nemen, introduceert de EU een nieuw labelschema voor banden, dat vanaf 1 mei 2021 zal worden ingevoerd.

Het Europese bandenlabel zal consumenten in de EU helpen om zuinigere banden te kiezen, die zowel particuliere als zakelijke gebruikers aanzienlijke besparingen kunnen opleveren op het vlak van kosten en emissies. De verkeersveiligheid wordt dan weer verbeterd door de informatie over grip op natte wegen terwijl de aanduiding van het geluidspeil geluidsoverlast tegengaat.

Infografiek: Nieuw EU bandenlabel

Infografiek: Nieuw EU bandenlabel

WAT IS ER NIEUW VOOR ONZE PARTNERS EN CONSUMENTEN?

Het nieuwe EU bandenlabel design

Huidige EU bandenlabel (geïntroduceerd in 11/2012) versus het nieuwe EU bandenlabel (dat in voege zal treden vanaf 1 mei 2021).

  • Ook bus- en vrachtwagenbanden vallen onder de nieuwe wetgeving (bandenklasse C1, C2, C3).
  • Bijkomende informatie (identificatie bandentype = artikelnummer).
  • Het standaardlabel wordt aangevuld met optionele pictogrammen die meer informatie geven over zware sneeuwomstandigheden (3PMSF) en/of grip op ijzel (enkel voor C1-banden).
  • Geluidsklassen: ABC vervangt de geluidsgolven.
  • Herclassificering voor de lagere labelklassen:
  • Klasse D is het nieuwe E; Klasse D is niet langer leeg (enkel voor C1- en C2-banden); F en G worden samengenomen en heten voortaan E.
  • QR-code voor elke identificatie van het bandentype met een link naar de Europese productdatabase (EPREL).

Het nieuwe Productinformatieblad (PIS) wordt gegenereerd in de EPREL-database, op basis van de informatie die Continental en andere leveranciers aanleveren.

Dit omvat:

  • Informatie getoond op het EU-label in tabelvorm
  • Startdatum van de productie
  • Einddatum van de productie (wordt toegevoegd door de fabrikant wanneer bekend)

EPREL – European Product Registry for Energy Labelling

 

Hoofddoel: Consumenten zullen energielabels en productinformatiebladen kunnen opzoeken in de productdatabase. Met de QR-code op het nieuwe Europese bandenlabel kunnen consumenten de overeenkomstige informatie over de band raadplegen en downloaden.

Leveranciers (fabrikanten, invoerders en erkende vertegenwoordigers) moeten hun banden registreren alvorens deze op de Europese markt te verkopen.

Leveranciers kunnen hun producten sinds 12 oktober 2020 registreren.

Consumenten zullen de EPREL-database vanaf 1 mei 2021 kunnen raadplegen. De database wordt toegankelijk via een openbaar webportaal.

WAAR MOET U REKENING MEE HOUDEN?

Dit is uw taak (verplicht): als bandenverdeler moet u er vanaf 1 mei 2021 voor zorgen dat:

Het label op de banden duidelijk zichtbaar is in de verkooppunten. Het productinformatieblad moet (digitaal) te raadplegen zijn en moet op verzoek in gedrukte vorm worden aangeleverd. Wanneer de band niet fysiek wordt getoond in een verkooppunt maar online of vanop afstand wordt verkocht, moet de informatie digitaal worden aangeleverd.

Wanneer u een band verkoopt die deel uitmaakt van een reeks van een of meer identieke banden, moeten het label en het Productinformatieblad (digitaal) toegankelijk zijn en op verzoek worden afgeleverd.

In visuele reclame en ander promotiemateriaal moet de informatie over het bandenlabel worden getoond – digitaal of in gedrukte vorm – wanneer er een specifieke band wordt gepromoot of weergegeven. In een lijst met producten zijn de respectievelijke prestatiesymbolen en verklaarde labelklassen/waarden op zich voldoende. 


HOE ZAL CONTINENTAL U ONDERSTEUNEN?

The New EU Tyre Label Layout

De afgebeelde labelwaarden kunnen verschillen van de werkelijke labelwaarden voor dit product.


Alle banden die we leveren, zullen aan de nieuwe regelgeving voldoen. Autobanden zullen worden geleverd met een sticker die verdere informatie bevat, zoals de naam van de reeks en de EAN-code (zie kladversie).

Banden die u voor 1 mei 2021 worden geleverd met het vorige label, blijven wettelijk in orde. Er is een overgangsperiode voorzien voor de omschakeling naar de nieuwe wetgeving en banden die voor 1 mei 2021 bij u zijn geleverd, moeten niet opnieuw worden gelabeld. Dat geldt ook voor banden die reeds op de markt zijn (bv. bij onze RDC’s) en pas na 1 mei 2021 aan u worden geleverd.

We zullen u echter ruim op tijd de nieuwe labelwaarden bezorgen, zodat u uw klanten ook het nieuwe EU-label kunt bezorgen om ze te helpen bij hun keuze. Ook kunt u het nieuwe label downloaden en afdrukken vanuit EPREL. Als een klant om het label vraagt, kunt u het hem dus snel en eenvoudig bezorgen.


Start
 

Video: The New EU Tyre Label 2021

Vaak Gestelde Vragen (FAQ's)

In onze FAQ-sectie komt u alles te weten over de nieuwigheden van het bandenlabel, de verplichtingen voor het verkooppunt en de manieren waarop Continental u zal ondersteunen.